Радева пред съда: Не мога да бъда уволнена, бременна съм

Радева пред съда: Не мога да бъда уволнена, бременна съм

Полицайката Симона Радева, която беше уволнена, след като стана ясно, че е занесла стълба на Георги Семерджиев и му е помогнала да се укрие след жестоката катастрофа с две жертви, обжалва освобождаването си от МВР пред Административен съд София – град.

Жалбата е входирана в началото на октомври миналата година. Атакуваната заповед е на началника на СДВР от 12 септември. Радева и защитата й твърдят, че са нарушени правата на бившата служителка по време на дисциплинарното производство.

След приключване на вътрешното разследване тя била изслушана, дала обяснение, помолила обаче да даде и писмено становище, но в 7-дневен срок, тъй като била бременна, за което представила амбулаторен лист, става ясно от протокола на съдебното заседание, проведено на 13 февруари.

Това й било отказано и така й били нарушени правата. Освен това към материалите по дисциплинарната проверка са приобщени разпитите на четирима свидетели по наказателното дело срещу Семерджиев за тежката катастрофа.

Адвокатът на Радева твърди, че тези показания са приети „безкритично“, без въпросните свидетели да бъдат изслушани пред дисциплинарната комисия, и така бил нарушен законът.

От СДВР контрират, че няма пречка материалите от друго производство да бъдат приобщени към дисциплинарната преписка, стига това да е направено по съответния ред. Освен това Радева е била изслушана и й е дадена възможност да даде обяснение, преди да й наложат наказанието.

Съдът ще се произнесе в срок.

Скандалът с полицайката Радева се завихри още в първите часове след жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“. Първоначално имаше съмнения, че Радева е била в джипа на Семерджиев по време на инцидента. Оказа се, че се е возила в джипа на джигита преди това.

Свидетели, които са работили в автомивката на Семерджиев, заявиха пред СГС, че Симона често е идвала в автомивката на подсъдимия и дори е била нещо като началник там.

Най-скандалното обаче беше разкритието, че Радева е носила стълба, за да може Семерджиев да се прибере, докато половин МВР го търси под дърво и камък. Един от първите пристигнали на местопроизшествието е бил не кой да е, а приятелят на Симона – Мирослав Якимов.

Според разследващите именно той я е информирал, че „Георги май е направил беля“. Якимов също беше уволнен от МВР. Дисциплинарни наказания за чадър над Семерджиев отнесоха още около 40 души.

На първото заседание по делото срещу Семерджиев през декември Симона се появи облечена с широка дълга шуба, която не свали дори пред съда.