Радев: Отиваме към избори в началото на октомври

Радев: Отиваме към избори в началото на октомври

Ако изборът на партиите е отново предсточни избори, считам за целесъобразно да се проведат в началото на октомври, за да има легитимност един нов парламент чрез засилено гражданско участие.

Това заяви президентът Румен Радев и допълни:

„Очевидно политическата криза в страната се изостря и всяка политическа партия с амбиция за обществена подкрепа, трябва ясно да заяви какъв изход предлага. Но въпросът за властта не отменя отговорността на политическите партии към гражданите и към държавата. Трябва да е ясно, че бързото и безрезултатно изчерпване на процедурата за съставяне на правителство преди края на юли на практика приключва дейността на правителството и на парламента и много важни въпроси остават нерешени. По Конституция трябва да обявя веднага избори в рамките на два месеца, това означава избори през септември, което също крие рискове“, посочи той.

Държавният глава е на мнение, че прекаленото удължаване на процедурата за съставяне на правителство, води към изкушение за хазартни управленски решения и кадрови промени. „Самите партии чертаят все по-дебели червени линии помежду си и съставянето на правителство става все по-трудно“.

Предстои в рамките на дни да връча втория мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група и ако и тя го върне, ще поканя всички парламентарно представени партии за консултации, за да чуя каква формула предлагат за изход от кризата, какви са техните нагласи за коалиране, за търсене на парламентарна подкрепа за съставяне на правителство и около какви приоритети и програми. Според тези критерии, ще взема решение на кого да връча третия мандат, каза още той.

Снимка: БУЛФОТО