Радев връчва днес мандат на Нинова и БСП

Радев връчва днес мандат на Нинова и БСП

Държавният глава Румен Радев връчва днес третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на „БСП за България”.

Партията има седмица, за да посочи кандидат за министър-председател, който според предварителните заявки ще бъде от коалиционния партньор на социалистите от „Продължаваме промяната“. 

Освен БСП, готовност да редят кабинет заявиха още от „Демократична България” и „Има такъв народ”. 

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че „Продължаваме Промяната“ ще бъдат максимално диалогични и ще направят всичко възможно България да има работещи парламент и правителство. По думите му, политическата криза трябва да бъде избегната на всяка цена.

„Единствената цена, която не сме готови да платим, е да дадем обществените средства на шепа хора, които реално да ограбят населението“, заяви Петков. 

От „БСП за България“ заявиха, че предпочитат политически пред експертен кабинет, защото това означава ясно носене на политическа отговорност. Нинова отново потвърди, че не биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС.

„Бихме разговаряли с партньорите ни от досегашната четворна коалиция. Основата на тези разговори трябва да бъде програмата, която изработихме преди седмица – „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“, посочи Нинова.