Президентът връчва мандат на ГЕРБ

Президентът връчва мандат на ГЕРБ

Държавният глава Румен Радев връчва след около час първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ. Официалното събитие ще започне от 10:00 ч.

Все още не е ясно кое е предложението на формацията за премиер.

ГЕРБ ще предложи състав на правителство, заяви вчера лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му един от вариантите е да предложат неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии.

В петък представители на формациите в парламента коментираха предстоящото връчване на първия мандат.

„Тройна коалиция (ГЕРБ, ДПС и  БСП), както ние я наричаме „хартиена коалиция“, е съвсем възможна“, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.
Йордан Цонев от ДПС коментира, че очакват ГЕРБ да се отнесат сериозно и да започнат сериозните разговори за съставяне на кабинет.
Според председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов ГЕРБ ще си останат с предложението за кабинет, защото няма да съберат мнозинство.
По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, левицата няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ.
Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че разговор за подкрепа от ДБ на първия мандат няма абсолютно никакви предпоставки на фона на приетите промени в Изборния кодекс.
„Ние сме готови на диалог по конкретни политики, ако бъдем поканени на такъв“, заяви лидерът на „Български възход“ Стефан Янев.