Пълна порнография: Президента на Интерпол е разследван за …

Пълна порнография: Президента на Интерпол е разследван за …

Властите във Франция са започнали разследване срещу президента на Интерпол Ахмед Насер ал Раиси за „съучастие в изтезания“. Това е станало след подадена жалба от двама британци, предадоха Франс прес и БТА.

Разследването е започнало в края на март.

Националната прокуратура за борба с тероризма потвърди, че разследването е поверено на парижки съдия следовател след жалба за „изтезания“ и „произволно задържане“ през 2018 г. и 2019 г.

Ал Раиси, който е висш полицейски служител от Обединените арабски емирства, вече е обект на предварително разследване на антитерористичната прокуратура по други обвинения за изтезания.

В съобщение двамата британци посочват, че ще представят доказателства за изтезанията, в които обвиняват Ал Раиси.

Първият жалбоподател е Матю Хеджис – докторант в английския университет в Дърам. На пресконференция в Лион през октомври той разказа как е бил обвинен в шпионаж по време на пътуване с изследователска цел в ОАЕ, след което, по думите му, е бил задържан и измъчван между май и ноември 2018 г. и „принуден да направи фалшиво признание“.

След като е осъден на доживотен затвор през ноември 2018 г., е помилван след по-малко от седмица, в резултат на международен натиск.

На същата пресконференция Али Иса Ахмад – служител по сигурността от Улвърхамптън, Централна Англия, съобщи, че е бил бит няколко пъти и намушкан по време на едномесечното си задържане в периода януари и февруари 2019 г. в емирството Шарджа.

Бил е обвинен, че по време на футболен мач за Азиатската купа е подкрепял твърде демонстративно футболния отбор на Катар, защото бил с тениска със знамето на тази страна, която е съперник на ОАЕ.

Ал Раиси беше избран през ноември за президент на международната организация на криминалните полиции за голямо огорчение на правозащитници и политици.

Френската антитерористична прокуратура започна предварително разследване срещу Ал Раиси и след жалба за „изтезания“ и „варварски действия“, внесена от неправителствената организация „Център за защита на човешките права в Заалива“ за съдбата на Ахмед Мансур, един от главните защитници на правата на човека в ОАЕ.

През януари 2020 г. външното министерство на ОАЕ отхвърли като безпочвени твърдения за съдбата на Мансур. По този казус през януари Интерпол заяви, че става дума за спор между две страни.

Снимка: Twetter