Путин уволни Рогозин, който заплашваше България с ракета „Сармат“

Путин уволни Рогозин, който заплашваше България с ракета „Сармат“

Руският президент освободи ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин, който заемаше поста през последните четири години, съобщи ТАСС. Рогозин беше назначен за главен изпълнителен директор на държавната космическа корпорация на 24 май 2018 г.

На негово място бе назначен Юрий Борисов, досегашен вицепремиер на Руската федерация.

В началото на юни Рогозин заплаши България с междуконтиненталната ракета „Сармат“ след като българската страна не разреши полет на руския външен министър Сергей Лавров до Сърбия, в резултат на което визитата беше отменена. Тогава Рогозин написа, че „Сармат“ няма да иска разрешение.

„С какво е добра „Сармат“? Няма да иска разрешение да прелети от страхливите българи, злопаметните румънци и предалите нашата обща история черногорци. Също и от някакви си там шведите“, се казва в съобщението на бившият вече шеф на „Роскосмос“.

Той е известен през години със своите многобройни противоречиви изявления. По време и след Втората чеченска война Рогозин имаше дълъг конфликт с тогавашния генерален секретар на НАТО лорд Джордж Робъртсън.

Малко след анексирането на Крим, когато негов полет до Приднестровието беше отменен, той заяви, че следващия път ще лети там със свръхзвуковия стратегически бомбардировач ракетоносец Ту-160.