Христо Грозев: Путин ми е бесен за филма „Навални“

Христо Грозев: Путин ми е бесен за филма „Навални“

Един филм има много по-голям емоционален ефект от всяко печатно разследване. Путин е бил много по-бесен, след като го е гледал, така че мисля, че заради филма има по-голяма опасност за живота ми.

Това сподели българският журналист Христо Грозев, който се включи в ефира на bTV между две афтърпартита след церемонията на Оскарите, на която спечели награди за документалния филм за Алексей Навални. 

„Наградата е много прагматично полезна, защото сега още поне 20 млн. души ще гледат филма и ще се запознаят с фактите в него – че сегашният режим в Русия има програма за убийство на собствените си граждани, които са против властта, това е един допълнителен контекст на войната в момента“, каза Грозев.
Твърди се, че Навални е отровен с Новичок
И разкри, че още когато са започнали работата по филма, са казали на Навални, че той ще спечели Оскар.

Здравословното състояние на Навални се влошава, има много силни болки в кръста. Това разбира неговата съпруга, която получава писма от него чрез адвокатите му от затвора, но няма информация от първа ръка. Дори и адвокатите му не общуват с него пряко, а през воал и не могат да го видят.

А съпругата на Христо Грозев е изгледала филма, въпреки че журналистът беше казвал, че тя няма да го направи, за да не разбере колко средства е изхарчил той за разследването.

„Тя вече разбра, но в този ден вече не ми говореше по друга причина, така че не беше голяма щета“, разказа Грозев.

И отправи послание към българите – да внимават с фактите, да не вярват на това, което искат, а да проверяват какво седи зад думите на политиците.

КОЙ Е АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ

Алексѐй Анато̀лиевич Нава̀лни (на руски: Алексей Анатольевич Навальный) е руски опозиционен политик, юрист и обществен активист. Лидер е на партията „Народен алианс“ от 2013 г., която между 2014 и 2018 г. носи името „Партия на прогреса“, а през 2018 г. се трансформира в „Русия на бъдещето“, на която през 2019 г. Министерството на правосъдието на Руската федерация отказва регистрация. Той е основател на организацията с нестопанска цел Фонд за борба с корупцията (Фонд борьбы́ с корру́пцией), която през юли 2020 г. обявява ликвидация като юридическо лице и е регистрирана с друго юридическо наименование – „Фонд за защита правата на гражданите“ (НО „ФЗПГ“).

През август 2020 е направен опит за убийството на Навални чрез отравянето му с нервнопаралитичното вещество „Новичок“. Той колабира по време на полет над Сибир и е откаран по спешност в болница в Омск. Смята се, че това аварийно кацане спасява живота му. Базираната в Берлин, Германия, благотворителна организация „Фондация Кино за мир“ успява да убеди руските власти да разрешат транспортирането му по въздух до Берлин за лечение. През септември германското правителство разкрива, че тестовете, извършени от военните, са открили „недвусмислено доказателство за химическо нервно-паралитично бойно вещество от групата „Новичок“. Кремъл отрича каквото и да е участие и отхвърля резултатите от тестовете, доказали наличието на „Новичок“.

След възстановяване, продължило няколко месеца, на 17 януари 2021 г. Навални се завръща в Москва и незабавно е задържан. Неговите поддръжници в страната организират масови протести в цяла Русия, на които полицията задържа над 5000 души за участие в неразрешени митинги. Съпругата на Навални Юлия е сред задържаните за участие в демонстрациите над 1600 души само в Москва.

Европейският съюз налага санкции на шестима висши руски служители и на Държавния научно-изследователски институт по органична химия и технология в Москва, като ги обвинява в пряко участие в отравянето. В отговор на санкциите Русия издава забрана за влизането на територията на страната на няколко служители и институции на ЕС.

На 2 февруари Московски съд издава присъда лишаване от свобода на Навални за 42 месеца за нарушаване на условията на условната присъда за измама срещу него от 2014 г. Той е обвинен, а съдът го намира за виновен, в неспазване на изискването да подава доклади редовно в полицията през 2020 г. Неговият юридически екип заявява, че това е абсурдно, тъй като властите са знаели, че той получава спешна помощ в Берлин заради отравянето с „Новичок“ в Сибир. Той припомня на съда, че през част от това време е бил в кома. Самият Навални твърди, че между януари и август 2020 г., когато е отровен, е подавал доклади в полицията два пъти месечно и отхвърля делото за измама като измислено и целящо да го заглуши. Изправен пред съда, Навални повтаря обвинението си срещу президента на Руската Федерация, Владимир Путин, твърдейки, че той лично е наредил на държавни агенти да го отровят.

Година по-късно, през февруари 2022 г., Съдът във Владимир, Русия, отхвърли искането на Навални за отмяна на статута му на „терорист“. Служители на Федералната служба по изпълнение на наказанията (ФСИН) казват по време на изслушването, че Навални е с този статут, защото „е извършил административни нарушения на законите и разпоредбите, основал е организация, която е призната за екстремистка, и защото срещу него е образувано наказателно дело на обвинения в екстремизъм“.

Междувременно на 7 май 2021 г. международна организация за защита на правата на човека Amnesty International публикува официална позиция относно титулуването на Алексей Навални „Затворник на съвестта“, като възстановява този негов статут и адресира начина, по който руското правителство се възползва в негативен за него и за основните човешки права план от казуса с оттеглянето му през февруари 2021 г.

Тогава организацията взема вътрешно решение да преустанови използването на термина „Затворник на съвестта“ за Навални, поради опасения, свързани с дискриминационни изявления, които може да представляват застъпничество на омраза и които той е направил през 2007 и 2008 г.