Протест заради именуването на украински улици (СНИМКИ)

Протест заради именуването на украински улици (СНИМКИ)
„Не ни въвличайте във война“, гласеше един от плакатите на протеста Снимка: БУЛФОТО

Протест, който продължава и в този час има пред Столична община. Сред протестиращите са симпатизанти на партия „Възраждане“, но и не само. Забелязани на шествието бяха и привърженици на социалистите, както и представители на БСП.

Недоволството е срещу повторното разглеждане от Столичния общински съвет на решенията за издигането на украинското знаме и именуването на пространства на „Героите на Украйна“ и „Борис Немцов“, които областният управител на София град отмени като незаконосъобразни.

На 7 април Общината реши да именува две емблематични места в София – „Героите на Украйна“ и пространство, наречено на името на руския опозиционер, убит в центъра на Москва, Борис Немцов. На същото заседание бе решено и знамето на Украйна да се издига до българското на сградата на Столичната община на ул. „Московска“ 33.

Преди дни от Областната управа на София върнаха решението на общинския съвет с аргумента, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на Столичния общински съвет. От управата заявиха още, че са постъпили стотици сигнали от граждани.

Малко по-късно руското посолство публикува във Фейсбук разкази на жителите на гр. Волноваха (Донецка Народна Република) за отношението на украински военни към мирното население. От посолството написаха, че разказът е посветен на „героите“ на Украйна. В публикацията си от посолството са отбелязали Столичен общински съвет. А във видеото ( https://fb.watch/cwS8dmEm4s/ ) мъж разказва от първо лице за ситуацията там.

„Да дойдат тук жената и децата на Зеленски и да се скриват в мазета, да пият вода от парното, както го са правили децата тук в района „Черемушки“ и да усетят това, което усещат нашите деца и роднини. Това бих искал да направят всички роднини на Порошенко, Аваков и други, да бъдат тук. И кметът ни Бойченко, който на 24 февруари напусна града. Нека да дойдат тук. Нямахме хуманитарна помощ! Хората оцеляват, ядат развалени картофи. И това се случва през 21 век, когато имаме Whatsapp и камери. Нека Зеленски дойде тук с децата си, нали той стоеше у себе си и си сключваше някое премирие. Нямаше никакво премирие. Ето, вижте, телата на пейките, от първия ден тук минавам. Това тяло вече три-четири седмици тук се намира, ето където колите стоят. Нека дойде и почисти улиците тук.
Разгромиха Мариупол! Какво да правим сега? Няма домове, апартаменти, кой ще ни компенсира това? Нима китайци ще дойдат? Те ще изградят немай какво. Разбирате ли, какво е това, да построиш комуникации, всичко за газ, за вода. А той е в Киев. Защо не са отдали този Мариупол? Бердянск нали го отдаде, бях там. И същите азовци. Воювайте в покрайнини, защо се скривахте сред училища, детски градинки? Ето, живея в района Моряци. Дойдоха до училището, бах-бах и долетя! И това е! Децата плачат, имат истерия, пелтеци са станали. Защо трябваше да правят това? Нека сега Зеленски идва и тук стои. Нека научи, как е тук, този клоун!“