Прокуратурата подкара и кмета на Варна

Прокуратурата подкара и кмета на Варна

Кметът на Варна Иван Портних е привикан от Окръжната прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса, съобщава информационната агенция „Фокус“.

По нейна информация, той ще трябва да дава обяснения по разследването със случаите за т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна и за ремонта на канализационната тръба под Варненското езеро.

По-рано през май Портних стана обект на разследване и заради действията си по казуса с акциите на Международния панаир – Пловдив.

Единият казус, по който кметът на морската столица е привикан като обвиняем, засяга т.нар. „дупка“ във Варна. В края на 2018 г. общината купува въпросния имот в центъра на града от пловдивския бизнесмен Георги Гергов за впечатляващата сума от 43.2 млн. лв. Парите за него са отпуснати не от местния бюджет, а от държавата.

bTV потвърждава, че Портних е призован за извършване на процесуално-следствени действия по казуса с канализационната тръба под Варненското езеро. Случаят касае аварие от август 2019 г., когато кораб скъса въпросната тръба и месеци наред отпадни води се изливаха в езерото. Тогава се оказа, че тръбата, изградена през 2009 г. с европейски средства, не е била вкопана в земята, както е било предвидено по проект.