Президентът връчва мандат на ПП

Президентът връчва мандат на ПП

Президентът Румен Радев връчва втория мандат за съставяне на правителство.

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ реши да номинира за кандидат за министър-председател академик Николай Денков, заяви Андрей Гюров в началото на срещата на „Дондуков“ 2.

„Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на Новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, за повече диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети. Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политическите сили, така че в рамките до 7 дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на министерски съвет. Желая Ви успех“, заяви президента Румен Радев при връчването на втория мандат.

„Приемам от името на политическа формация „Продължаваме Промяната“ този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна, много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това, ние сме убедени, че трябва да направим, всичко, което е необходимо за да съставим правителство през настоящия период“, каза академик Николай Денков, приемайки втория мандат.

„Използвахме празничните дни за да дефинираме 4 национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, които те представляват и да направим списък от дейности, които ако изпълним през 2023 година, ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем вярата във хората, че политиците работят за тях“

В обсъждането на тези цели се включиха 3 политически формации: „Демократична България“, БСП и „Български възход“, съобщи академик Денков.

Мандатът бе бъде предаден на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме промяната“.

От партията обявиха, че кандидатът им за премиер е академик Николай Денков. На 23 декември „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Демократична България“ и „Български възход“ обсъдиха възможните приоритети в програмната декларация, която се очаква парламентът да гласува в началото на януари.

Ако от „Продължаваме Промяната“ не успеят да осъществят втория мандат или той не бъде гласуван в парламента, президентът трябва да връчи третия мандат на партия по избор.

СНИМКИ: БУЛФОТО