Президентът връчи на БСП мандата за съставяне на правителство

Държавният глава връчи мандата на Георги Свиленски, тъй като той е председател на ПГ на „БСП за България“.

Има седемдневен срок за представяне на министър-председател, а след това вече има повече време за съставяне на кабинет, заяви по-рано днес председателят на БСП Корнелия Нинова.

Продължаваме да стоим зад думите си, че кандидатурата за премиер трябва да бъде излъчена от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, отбеляза Нинова.

Имаме добра основа и това е изработената преди две – три седмици програма, която направихме с оглед на първия мандат. В програмата са заложени много социални елементи като например безплатни учебници за децата до 12 клас, каза председателят на БСП.

Според конституцията президентът в седемдневен срок след връщане на втория мандат възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер. Според решение на Конституционния съд от 1992 г., след като бъде излъчен, кандидатът за премиер има седемдневен срок, в който да представи състав на правителството. Няма обаче точно определен срок, в който да се посочи кандидатът за министър-председател. Това дава възможност третият мандат да продължи по-дълго, което дава възможност и за повече преговори за правителство, отбелязва БТА.