ПП-ДБ взеха човек на ДПС

ПП-ДБ взеха човек на ДПС

Кадър на ДПС преминава в редиците на коалицията ПП-ДБ.

Става дума за Бюнямин Хасан, който е бил депутат от партията на Движението, кандидат за кмет на Шумен, както и шеф на областната организация на ДПС.

„Получих покана от академик Николай Денков и аз реших да приема. От години не съм се занимавал активно с политика и този път реших, че мога да бъда полезен на „Промяната“, заяви Хасан пред Генка Шикерова в предаването „Въпросите“ по TV1.

Хасан намекна, че се е разочаровал от ДПС и ГЕРБ след трагедията „Хитрино“.

С недомлъвки Бюнамин Хасан посочи, че по върхушката на ГЕРБ и ДПС хората са богати, а техните избиратели – изстрадали и бедни. Партиите гледали на електората си само като на гласоподаватели и политическите формации не се вълнували от бъдещето на народа.

След инцидента „Хитрино“ Хасан забелязал, че местните структури искали да се поръчват материали за възстановяването на селото, от които обаче вече нямало нужда. Той съзира опити да се точат пари от държавната хазна за реставрации и ненужни ремонти. Парите отивали в джоба на определени хора.

ИНЦИДЕНТЪТ

На 10.12.2016 г. от гара Дружба за гара Русе-север е заминал товарен влак в състав два електрически локомотива теглещи влака и 26 вагон-цистерни, от които 23 броя пълни и 3 броя празни за предохрана (един отпред и два отзад). Маршрутът за движението на влака е Дружба – Карнобат – Синдел-разпределителна – Русе-север.

В 05:35 часа дежурният ръководител движение в гара Хитрино е излязъл пред приемното здание на гарата, за да посрещне товарния влак. В 05:37 часа влакът навлиза в гара Хитрино и при преминаване през прелеза, който се намира в гърловината на гарата – страна Плиска, дежурният ръководител движение е видял от колелата да излизат искри (по негови обяснения).

Секунди по-късно осветлението на прелеза е изгаснало, контактната мрежа се е разлюляла и само част от влака е продължила движението си към приемното здание.

Двата електрически локомотива и първите пет вагона пристигат в гарата. Една част от влака е дерайлирала, а другата се е установила в стрелковата гърловина на Пост № 2.

Постовият стрелочник в Пост № 2 по гаровата телефонна връзка се е обадил на дежурния ръководител движение, за да го уведоми, че ТВ № 90570 е дерайлирал. По време на провеждането на разговора постовият стрелочник е усетил силна задушлива миризма, която след малко е последвана от мощен взрив, вследствие на който се е разразил голям пожар, обхванал значителен периметър от гарата и село Хитрино.

Вследствие дерайлирането на влака на една от вагон-цистерните се е пробил резервоарът на десетата по ред цистерна, от която е изтекъл превозваният товар (пропилен), който впоследствие се е възпламенил.

От възникналия взрив и последвалия пожар са убити 7 и тежко ранени 29 жители на село Хитрино и 1служител (постови стрелочник), който е бил дежурен на смяна в Пост №2. От взрива частично и напълно са разрушени 50 жилищни и обществени сгради.

Разрушена и унищожена е сградна и железопътна инфраструктура в района на Пост № 2 на гара Хитрино. Повредени са голяма част от вагоните на влака Засегнатата площ в района на произшествието е около 535 000 м2.

Снимка: shum.bg