ПП-ДБ водят преговри с ГЕРБ

ПП-ДБ водят преговри с ГЕРБ

„Процесите, на които станах свидетел преди 5 месеца, са ескалирали. Виждам някакъв лагер в ПП. Моят призив е думите на Николай Събев да бъдат взети сериозно, но не за да има оставки“. Това заяви пред БНР Иван Христанов, бивш депутат от ПП и бивш заместник-министър.

„Ако са почтени, Асен Василев , Даниел Лорер и групата им трябва незабавно да си подадат оставките и да напуснат ПП“, написа във Фейсбук Николай Събев, бизнесмен и бивш министър на транспорта в правителството на Кирил Петков.

„Публикацията на Събев ме потресе. За първи път виждам публичен призив за разрив между двамата лидери. Аз никога не бих взел страна. Този процес има нужда от лечение – с изговаряне на Национален съвет, на Изпълнителен съвет или на лидерско ниво. Това би било изключително разрушително за ПП и би свалило доверието от партията още повече“.

Христанов обясни, че не знае кой е в групата около Асен Василев и Даниел Лорер. Той разказа, че е обикалял България и е видял как протича кампанията по места.

Според него „партиите на статуквото“ са правели сериозни кампании. Стигали са до вратата на своите избиратели. При ПП-ДБ кампанията беше центрирана в големите населени места.

Аз самият се разколебах по отношение на пътя на ПП след покана за вътрешен преврат, сподели бившият депутат.

„Имаше огромно напрежение след резултатите от изборите за 48-то НС. Спрягаха се неща, свързани с генерално отстраняване на ръководството. Казах им, че няма да има печеливш в тази игра. Това би било ужасяващо вредно“, каза Христанов.

Христанов каза, че действащ министър от служебното правителство е подал информация в щаба на изграждания от него нов политически проект, че се водят преговори между ГЕРБ и ДБ за съставяне на правителство.

„Но не коалицията, а едната от партиите. Не поддържам връзка с ръководството на ПП. Но това сигурно е достигнало до тях през социалните медии“

По време на предизборната кампания също бяха постилани пътеки за съставяне на правителство, упрекна Христанов ПП, която напусна по „идейни“ подбуди.