Появи се първото яйце на египетски лешояд в България

Появи се първото яйце на египетски лешояд в България

Първото за тази година яйце на застрашения вид египетски лешояд се появи вчера в Спасителния център на „Зелени Балкани“. Новината с радост съобщиха от огранизацията. 

Екипът, който се грижи зорко за уникалните птици е под опеката на проект „Нов живот за египетския лешояд“.

Яйцето идва от най-старата двойка обитатели на центъра, като мъжкият е дарение от зоопарк София.
„През 2018 успяха за пръв път да излюпят и отгледат малко. От тогава до сега двойката има общо 3 малки, които бяха освободени в природата“, казват природозащитниците.

„Надяваме се тази година двойката да ни зарадва отново с поколение. Имаме надежда заради честите копулации, които наблюдаваме посредством камерите за видеонаблюдение, монтирани във волиерата, дом на пернатото семейство“, допълват от „Зелени Балкани“

Египетският лешояд е застрашен вид по целия свят, а на Балканите са останали едва 50 двойки. От тях в България има 24 птици от този вид – в Провадия, Природния парк Русенски Лом и по долината на река Арда в Източните Родопи.

Увеличението на активностите на хората е основната причина броят им да намалява през годините и те са включени в Червения списък на застрашените видове.

Египетският лешояд (Neophron percnopterus) е най-дребният от четирите вида лешояди, срещащи се в Европа. Размахът на крилете му е до 180 см., а дължината на тялото 60-70 см. В полет може да се сбърка с белия щъркел, от който се отличава по клиновидната опашка и късите крака и шия. Гнезди основно на скали и скални стени и живее близо до хората. Моногамен вид, който в Древен Египет се е смятал за символ на родителските грижи. Но ако загуби половинката си, намира нова, за да продължи размножаването си.

Той е уникален и със своята интелигентност и е една от малкото птици в света, която използва сечива. В Африка многократно е наблюдаван да използва камъни, за да разчупва изоставени щраусови яйца, казват орнитолозите.

Снимки: ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ