Попове освещават бегачка срещу стотачка

Попове освещават бегачка срещу стотачка

Свещеници освещават лъскави автомобили, а „услугата“ варира от 100 до 200 лв. в зависимост от усмотрението на собственика, научи ТВМЕДИА от свои източници.

Последният фрапантен случаи, който е направил неприятно впечатление на християни е от изминалия уикенд в Бачковския манастир. Наш читател ни потърси силно огорчен и възмутен от практиката попове да четат молитви за „здраве“ и „дълголетие“ на нови джипове и бързи коли.

Свидетели на видяното споделят, че все по-често се забелязва точно този феномен. Обикновено освещаване се прави на шишета с вода, която става „светена“ и се пръска за здраве в домовете, на златни или дървени кръстчета за деца, както и на икони. Ритуал се извършва и при влизане в ново жилище.

Най-вероятно не е противозаконно да се светят автомобили, но мнозина се питат – морално ли е това.

„Апокрифно и неканонично. На практика може да се освещава всичко, но самата гледка е грозна и потресаваща“, определиха го посетителите на манастрира.

ТВМЕДИА направи проверка по случая. Наш репортер се обади в Бачковския манастир и попита каква е процедурата за освещаване на кола.

„Трябва да дойдете на място и да говорите със свещарките. Те ще ви насочат към свещеника“, заявиха от там пред ТВМЕДИА.

Кой прибира парите от ритуала и къде отиват те – остава мистерия.

 

„През почивните дни решихме да се разходим до манастира, тъй като времето беше хубаво. И на влизане, и на тръгване видяхме с очите си освещаване на автомобили. В първия случай ставаше дума за момиче, което навършва 18 години. За своето пълнолетие нейните родители са решили да я зарадват с нова кола. Свещеник със запалена свещ го освещаваше. До возилото бяха девойката и нейните родители. На връщане видяхме същото, отново на паркинга. Този път обаче молитва за здраве се четеше на нов джип с марка „Рейндж Ровър“.

Чакаме отново Велики понеделник, когато Исус Христос ще изгони търговците от храма“, сподели с тъга и ирония пред ТВМЕДИА очевидецът на случката.

„12. И влезе Исус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците,

13. и казваше им: писано е: „домът Ми дом за молитва ще се нарече“, а вие го направихте разбойнишки вертеп.

14. И дойдоха при Него в храма слепи и хроми, и Той ги изцери.

15. А първосвещениците и книжниците, като видяха чудесата, що Той стори, и децата, които викаха в храма и думаха: осана Сину Давидову! възнегодуваха

16. и Му рекоха: чуваш ли, какво казват те? А Иисус им отговори: да! нима никога не сте чели: „из устата на младенци и кърмачета Ти си стъкмил похвала“?

17. И като ги остави, излезе вън от града за Витания, дето и пренощува“.

Мат. 21:12-13

 

Автор: Димана Дойчинова

*Снимките са илюстративни и не са правени в Бачковския манастир, но са реални и от България