Петков: Твърдата ни крачка за руския газ помогна на целия ЕС

Петков: Твърдата ни крачка за руския газ помогна на целия ЕС

„Не мисля, че Русия може да си позволи да загуби целия Европейски съюз. Това, че България направи тази твърда първа крачка, помогна на целия съюз сега да заеме същата твърда позиция. Получих поздравления за позицията ни от много европейски лидери. Аз лично не се притеснявам по тази тема“.

Това коментира пред журналисти премиерът Кирил Петков по отношение на отказа на България да плаща за вноса на руски газ в рубли.

„Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото като цел, може би, беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много – българското правителство да падне. Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, не се случи нито едното“, каза премиерът.

На въпрос какво е мнението му относно обвинението от страна на ГЕРБ в лъжа по отношение на компенсациите за тока за бизнеса, Петков заяви: „ГЕРБ няма какво да ги коментираме. Те непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини. Планът, който правителството направи срещу инфлацията, е безпрецедентен. Единствената им цел е да пораждат напрежение“.