Пестим от храна, ядем по-малко хляб, месо и плодове

Пестим от храна, ядем по-малко хляб, месо и плодове

Българите консумират все по-малко храна в сравнение със същия период за миналата година. Това сочат данни на НСИ, цитирани от синдикалиста Любослав Костов.

Икономистът анализира статитстиката, според която се наблюдава единствено ръст в консумацията на зеленчуци и месни продукти, сиреч – колбаси и всякакви други продукти, които не са направени от чисто месо, а съдържанието им е съмнително.

Всички останали стоки бележат спад. Това са – хляб, макаронени изделия, плодове, чисто месо, олио. 

Причината е голямата инфлация и все по-осезаемо свиващата се пазарска кошница.

Без промяна остава потреблението на кисело мляко, сирене и зрял фасул, казват от НСИ.  Не на такова мнение обаче са собственици на хранителни магазини и продавачи.

„Може да поспорим за сиренето, кашкавала, маслото и млякото. Буквално тези продукти стават лукс. Истински кашкавал под 35 лв. няма. Качественото сирене е 25 лв. килото. Маслото е много скъпо – хората отново се връщат на маргарин, който е супер вреден. Млякото много поскъпна – една кофичка е 1,70 лв. Прясното мляко литъра гони 4 лв. Това са цени, абсолютно непосилни за един пенсионер. Докараха народа до просешка тояга“, коментира за ТВМЕДИА Мина Евлогиева от кв. „Хиподрума“, която върти  семейна бакалия.