Пътуваме до Турция само с лична карта

Пътуваме до Турция само с лична карта

Министерството на външните работи (МВнР) съобщи, че в Турция вече ще може да се влиза не със задгранични паспорти, а с лични карти.

Граждани, които притежават български лични карти, ще могат да пътуват безвизово до Турция 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период с цел туризъм или транзит. Новата възможност произтича от декрет на турския президент Реджеп Тайип Ердоган от 26 юли и вече е обнародвана в Държавен вестник.

От външно министерство посочват, че са проведени разговори с началника на ГКПП-Капъкуле и с кабинета на директорна на Областната дирекция по сигурността с Одрин. От там са ги уведомили, че към момента, че все още не са получени допълнителни указания за това как ще се преминава през граинчния пункт с български лични карти.

Ето защо докато подобни указания бъдат разпространени от властите в Анкара към компетентните институции ще продължи да се прилага настоящият режим – българските граждани с обикновени паспорти имат право на 90-дневен визов престой в рамките на 180 дни, а онези, които притежат служебни и дипломатически паспорти, издадени от България – на 30-дневен безвизов престо в рамките на всеки 180 дни.