Партиите си стиснаха ръцете за Македония

Партиите си стиснаха ръцете за Македония

Парламентарната комисия по външна политика прие проекторешението на ДБ във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония или т.нар. френско предложение за вдигане на ветото на Северна Македония.

След петчасово заседание и три проекторешения външната комисия най-сетне излезе със становище и се очаква утре сутрин депутатите да гласуват проекторешенията за декларация на НС, а – това е първата стъпка по вдигнето на ветото за присъединяването на Скопие към ЕС. След това топката отива в Министерски съвет.

От вчера до днес в НС бяха внесени три проекторешения със същия предмет – на ДПС, ГЕРБ-СДС и на Христо Иванов от „Демократична България“. Проекторешението на ДПС предлага на НС да приеме предложението на френското председателство на ЕС и задължава МС на изпълни решението на парламента. Във версията на ГЕРБ е заложено изискването към Скопие българите да се впишат не само в преамбюла на Конституцията, но и във всички разпоредби, в които са споменати други народи. Заложено е още, че България няма да признае съществуването на „македонски език“ В предложението на Христо Иванов са заложени всички тези искания, нуждата от прецизиране на текстовете, както и включването на двустранните протоколи от Договора в Преговорната рамка.

След представянето на проекторешенията бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева настоя за 30-минутна почивка за обединяване на версиите. Станислав Анастасов от ДПС добави, че по тази теза е нужен консенсус и се съгласи със Захариева.

Тошко Йорданов отново заговори за коалиция между ГЕРБ-СДС, ДПС и ДБ, а Цончо Ганев от „Възраждане“ допълни: „Нема такава коалиция“. От БСП заявиха, че няма да подкрепят текстовете. След това членовете на комисията излязоха в почивка, за да обединят текстовете.

След почивката обаче така и не се стигна до обединение на текстовете. От ДПС предложиха редакция, според която НС възлага на МС да приеме френското предложение. Христо Иванов пък заяви, че ще подкрепи и трите версии. Кристиан Вигенин от БСП заяви, че левицата ще гласува с „въздържал се“ за проекторешението на ДБ и с „против“ по текстовете на ДПС и ГЕРБ-СДС. Вигенин добави, че такова решение трябва да се взима при редовно правителство и от работещ парламент. Ангел Георгиев от „Възраждане“ потвърди, че групата му няма да подкрепи и трите предложения. По същия начин ще гласуват и ИТН. От ПП пък казаха, че ще подкрепят варианта на ДБ.

В крайна сметка проекторешението на ДПС бе отхвърлено със 7 гласа „за“ и 10 „против“. Отхвърлен бе и текстът на ГЕРБ-СДС със 7 гласа „за“, 8 „против“ и 2 „въздържал се“. Прието бе само проекторешението на ДБ – то мина с 11 гласа „за“, 3 „против“ и 2 „въздържал се“.

30-минутен спор по дневния ред

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов предложи отпадане на изслушването на министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска. Тя трябваше да информира народните представители за Протокола за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония и пакета документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване. ПП и БСП направиха контрапредложения и настояха Генчовска да бъде изслушана. Станислав Анастасов от ДПС пък заяви, че няма смисъл Генчовска да бъде изслушвана по въпроси, различни от внесените проекторешения. Ангел Георгиев от „Възраждане“ поиска отлагане на заседанието, защото този парламент не бил легитимен, за да взима такова важно решение.

Паралелно се чуха призиви за бързо взимане на решение по казуса с вдигането на ветото. Георги Михайлов от БСП заяви, че е важно да се бърза с решението. След това Тошко Йорданов определи като „коалиция национални предатели“ групите на ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП и ДБ.

Целият спор беше още по приемането на дневния ред на комисията. Така процедурите, предложенията и размяната на обвинения продължиха повече от 30 минути, а едва след това започна обсъждането по същество.

Генчовска: Разполагаме с много малко време, за да вземем едно изключително важно решение

Теодора Генчовска започна изказването си с критика към председателката на комисията Венцислава Любенова, че не е свикала спешно заседание на комисията след като МВнР внесе в НС проекта за двустранен протокол, който да се подпише със Северна Македония.

След това външният министър в оставка заяви, че не е запозната с трите внесени проекторешения и заради това може да даде само „експертно“ становище. Във връзка с т.нар. френско предложение тя заяви, че може да прочете доклада на ведомството ѝ и започна да чете документа от 15 страници. Това отне още 40 минути.

Генчовска заяви, че не може да гарантира дали предложението ще е валидно след края на френското председателство на Съвета на ЕС. Тя обаче упорито отказваше да отговори на въпросите на ПП и ДБ дали смята, че предложението е добро. Вместо това тя предлагаше да прочете отново и отново доклада. Тя се аргументира с постановлението на МС, според което всяко решение, което отклонява от позицията ни, трябва да минава през парламентарната комисия по външна комисия, вместо през МВнР. Генчовска заяви, че заради това тя не можела да води външната политика на страната и не могла да дава становища.