Париж маха тротинетките заради дузина убити и ранени

Париж маха тротинетките заради дузина убити и ранени

Парижани гласуваха ЗА забрана на електрическите тротинетки в града им чрез референдум, съобщи Би Би Си. Те нанесоха удар върху операторите на превозните средства и донесоха триумф за застъпниците на пътната безопасност.

Референдумът беше свикан в отговор на нарастващия брой ранени и убити с тротинетки във френската столица.

Близо 90% от гласувалите в неделя са подкрепили забраната на тротинетките, показват официалните резултати.

Но дали резултатът отразява мнението на мнозинството?

Гласуваха едва под 8% от имащите право на глас.

Според официалните данни в референдума са участвали малко над 103 000 от общо 1,38 милиона души, включени в избирателния списък на града. От тях над 91 300 са гласували против скутерите.

Париж беше един от първите градове, в които бяха въведени електрическите превозни средства, но критиците твърдят, че те причиняват повече вреда, отколкото полза, съобщава Offnews.

Все по-голямо безпокойство предизвиква начинът, по който някои хора ги управляват – те пречат на трафика, на косъм са от катастрофа с пешеходци по тротоарите и развиват скорост до 27 км/ч.

Водачите често не носят каски, а деца на 12-годишна възраст могат законно да наемат електронните возила.

Има и критики, че паркирани тротинетки пречат на движението по тротоарите.

През 2021 г. 31-годишна италианка беше убита, след като беше блъсната от тротинетка, превозваща двама души. Тя падна и удари главата си в тротоара, като получи сърдечен арест.

Операторите на скутерите опонират на критиците, че превозните средства съставляват малка част от общите пътнотранспортни произшествия в града.

Изхвърлените скутери също се превърнаха в значителен проблем в Париж, като много от тях се намират в парковете и площадите на града.

 

Закони от 2019 г. изискват да се носи облекло със светлоотразителни елементи и да не се кара срещу потока на движението. Налагат се глоби от 135 евро и до 1 500 евро за превишаване на разрешената скорост.