„Алфа Рисърч“: Пада рейтингът на Кирил Петков и правителството

„Алфа Рисърч“: Пада рейтингът на Кирил Петков и правителството

Рязък спад на доверието към правителството, премиера Кирил Петков и управляващото мнозинство, това сочат данните от национално представително проучване, част от регулярния мониторинг на социологическата агенция „Алфа Рисърч“.
Всеки втори българин не е доволен от кабинета „Петков“, показват анализите на агенцията.

Растящото недоверие се е задълбочило още повече след публичните раздори между коалиционните партньори.

Според данните от изследването преобладават песимистичните очаквания, че кабинетът ще успее да овладее текущите кризи.

46% от пълнолетните българи имат песимистични очаквания към шансовете на правителството да се справи с настоящите проблеми. 

Проучването регистрира спад в одобрението (от 35% на 19%) и рязък скок (от 23% до 48%) в неодобрението за дейността на кабинета „Петков“ за периода февруари – април 2022 г. Същата тенденция е налице и в рейтинга на премиера: положителните оценки спадат от 39% на 23%, а отрицателните нарастват от 21% до 48%.
Най-динамични през последните два месеца са нагласите на партийните симпатизанти на формациите от управляващото мнозинство. Експресно проучване на Алфа Рисърч за предаването „Референдум“ на БНТ през миналата седмица установи, че зад коалицията най-твърдо стоят избирателите на ПП и ДБ, БСП са поляризирани, а сред ИТН доминира отрицателно отношение. Тази тенденция се задълбочава в оценките за дейността на правителството. Одобрение доминира единствено сред симпатизантите на ПП (70%). Сред привържениците на ДБ то спада до 51%, а сред тези на БСП до 38%.

В резултат от бурното противопоставяне между ИТН и останалите членове на коалицията при избора на гуверньор на БНБ и разплащането на пътните ремонти, най-рязко спада подкрепата за правителството сред симпатизантите на партията на Слави Трифонов  – до 25%.

* Изследването е проведено е в периода 8 – 14 април 2022г., сред  1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

 

Снимка: БУЛФОТО