„Отровното трио“ осъди Цвета Караянчева

„Отровното трио“ осъди Цвета Караянчева

Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков, които през летните протести от 2020 г станаха известни като „Отровното трио“, осъдиха окончателно бившия председател на Народното събрание Цвета Караянчева. Това съобщава euractiv.bg, позовавайки се на информация в съдебните регистри.

Караянчева е осъдена да заплати на тримата по 1000 лв., като се посочва, че това е частичен иск от 10 000 лв.

Причина за съдебното дело срещу бившия шеф на парламента са нейни изказвания в предаването „Лице в лице“ по bTV.

В ефир тя казва: „Олигарси, които финансират онази част от протеста, като „Отровното трио“; „Мафия, която финансира протестите“; „въоръжен протест“; „На протеста са хвърчали бутилки със запалителна течност“.

Цвета Караянчева от ГЕРБ. Снимки: БУЛФОТО

В иска си Хаджигенов, Бабикян и Минеков твърдят, че въпросните твърдения на Цвета Караянчева са „откровени неистини, насочени към оклеветяване на организаторите на протеста“.

Те посочват още, че думите на бившата депутатка от ГЕРБ са им причинили болки и страдания и са уронени престижа им, личното им достойнство и морал.

В писмен отговор пред съда тогава Караянчева посочва, че изказванията ѝ не са обидни, нито клеветнически и че тримата организират „световно известен протест срещу властта и затова трябва да имат по-висок праг на търпимост на изказванията“.

По думите ѝ въпросната оценка и коментарите са били плод на личното ѝ впечатление като гражданин и като председател на парламента за поведението на протестиращите.

Съдът обаче взе решение, според което думите на Караянчева не представляват само „негативна оценка на личността и поведението на Хаджигенов, Бабикян и Минеков във връзка с дейността им по организиране на протестите, а за изрази, пряко насочени и целящи да уязвят тяхното достойнство“.

„С така използваните изрази се създава впечатление сред хората, че тримата са платени от олигарси и мафиоти с цел да бъде създаден хаос в държавата. Със същите изрази се внушава на зрителите, че са организирали протестите, не защото считат и вярват в принципите на държавността и демокрацията, а защото получават пари“, се казва в мотивите на съда.

Оттам допълват, че изразите „въоръжен протест“ и „хвърчаха бутилки със запалителни смеси“ засилват внушението за непочтеност на тримата, за които се създава усещането, че са допринесли за ескалация на напрежението и агресия на протестите.

Това решение е на втора инстанция и не подлежи на обжалване. То потвърждава решението от януари тази година на Софийския градски съд, който също прие, че думите на Караянчева са причинили „непозволено увреждане“ на тримата ищци.