Отбиване на номера. Забраниха райския газ, но само за непълнолетни

Отбиване на номера. Забраниха райския газ, но само за непълнолетни
Максим Йорданов е баскетболист. За първи път опитал райски газ и завърши в токсикологията на „Пирогов“ в безсъзнание.

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ), но само за непълнолетни, както и употребата му в закрити обществени места.

Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати на ГЕРБ, бяха приети единодушно на първо и второ четене в едно пленарно заседание. 
 
Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. На тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

По предложение на Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС) бяха приети изменения, с които се прави изключение за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително вкусовата промишленост в закрити обществени места.
 
Въвежда се и административнонаказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба – глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

 

Преди дни омбудсманът Диана Ковачева внесе предложението, като то бе припознато и допълнено от депутати от ГЕРБ, сред които Десислава Атанасова, Радомир Чолаков, Деница Сачева, Костадин Ангелов, а вчера Здравната комисия го гласува. 

Разказът на Валентина Стоева в ТВМЕДИА повдига завесата на тази упорито прикривана от обществото тема.

Десетки сигнали и жалби на родители за системна употреба на диазотен оксид, познат като райски газ, в дискотеки, клубове и кафенета, са заляли омбудсмана и Ковачева се стреснала от мащабите на проблема.

За ужасяващата тенденция ви съобщи първо ТВМЕДИА. От месец неклокократно пишем за новата опасна мода сред подрастващите, която може да увреди здравето им доживот.

Преди повече от седмица ви преразказахме и свидетелския разказ на майка, която води детето си в Спешно отделение в София. Там Валентина Стоева се натъква на ужасяваща гледка – момиче, което трети месец не може да ходи заради парализа на крайниците след вдишване на райски газ. 

В понеделник омбудсманът изпрати препоръки до министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, до председателя на здравната комисия в парламента Антон Тонев и до Комисията за защита на потребителите с настояване за спешни мерки срещу свободната продажба и употреба на т.нар. райски газ от непълнолетни, който според специалисти се равнява на лека дрога. Ден по-късно омбудсманът внесе и предложението за законодателна промяна в парламента. 

„Райският газ може да доведе до пълна или частична парализа на крайниците, необратимо увреждане на имунната система, лишаване на органите от кислород, тотална дезориентация, създаване на усещане за нереалност, тежки мозъчни и неврологични увреди, особени при един неформиран и неразвит организъм“, заяви пред ТВМЕДИА личната лекарка Петя Николова от София.

„Психиатриите са пълни с деца с психози, след употреба на райски газ, марихуана и други наркотици“, заяви д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична клиника. 

Адмирации за д-р Цветеслава Гълъбова, която излезе и публично разясни до какво води дишането на райски газ.

„Парализи, увреда на нервната система, изгаряния на носоглътката, шизофрения, кома и дори смърт са рисковете от употребата на това вещество“, заяви изтъкнатата психиатърка. 

Диана Ковачева пък на свой ред алармира, че има случаи на диагностицирани с аксонална полиневропатия и дегенерация на гръбначния стълб.

„Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен на законодателно ниво. Вече има редица държави, които са отчели рисковете при употребата на райския газ и са предприели действия, които ограничават продажбата му. Ирландия е криминализирала продажбата на райски газ на лица под 18 години, а датското правителство още през 2020 г. след редица обезпокоителни инциденти, е предприело пакет от мерки за ограничаване на продажбата на диазотен оксид на непълнолетни. От юни м.г. във Франция е забранена продажбата на диазотен оксид на непълнолетни, независимо от опаковката, във всички магазини, публични места и в интернет“, написа омбудсманът в мотивите си за законодателната промяна.

Освен за спешни законодателни мерки, Диана Ковачева настоя и за разгръщането на широка информационна кампания, в която да се включат образователните институции, родителски и пациентски организации, медии и лекари, които да обяснят за опасностите от употребата на диазотен оксид, се припомня в съобщението.

 

ТВМЕДИА няма да спре да пише по този наболял въпрос, защото смятаме, че ролята на медиите далеч не е само информативна. Надяваме се да бъдем максимално полезни в дебатирането на проблеми от такова сериозно естество.

Също така смятаме, че е редно райският газ да бъде забранен не само за непълнолетни лица, а за всички. Оптимисти сме, че следващият парламент, независимо от своята политическа конфигурация, ще внесе изменение в приетия вече закон и ще категоризира въпросния газ редом до криминализиращи вещества като наркотиците и марихуаната.

 

Автор: Димана ДОЙЧИНОВА