От разкола на коалицията печелят Борисов и Костадинов

От разкола на коалицията печелят Борисов и Костадинов
Борисов може да се върне на бял кон, смятат политолози. Снимка: БУЛФОТО

Политическите трусове в страната коментираха Първан Симеонов, Христо Панчугов и проф. Евгений Дайнов и журналистът Арман Бабикян.

„Това, което наблюдаваме вчера, е позор, агония. Никой не печели, освен Костадинов и Борисов. Най-доброто за страната е не да се правят експерименти с ново правителство, а с това, което имаме, правителството да се опита да преведе страната през трудностите до местните избори. Накрая ще върнем Борисов на бял кон, заедно с русофилите. Страната рискува есента да влезе в социално-икономическа инфлационна спирала. Това правителство може да търси широк консенсус и с опозицията“, заяви пред Нова политологът Първан Симеонов.

По думите му „Възраждане“ и партията на Стефан Янев бележат електорален растеж. „Или избори веднага или търсене на подкрепа от ГЕРБ за важните приоритети – сред тях актуализацията и Плана за възстановяване“, посочи той.
Политологът Христо Панчугов пък счита, че има опити да се намери позитивният герой. „Ако всичко това е продукт на битката с мафията, усещането е на изоставяне. Защо ИТН не бяха изгонени от коалицията? Защо 6 месеца управляващите са търпели, какво се счупи сега? Изведнъж започнаха да излизат доказателства когато Трифонов изведе министрите си. Има една култура на изнудване от БСП и ИТН. Получаваме много „не знам“. Нямаше едно ясно твърдение, къде са резултатите от разследванията на Рашков? Може би са потискали целенасочено скандалите, за да крепят управлението или са безумно наивни“, коментира той. И уточни, че един от сценариите е „Възраждане“ да покачи своята подкрепа, а ГЕРБ има шанс да първа е политическа сила.

От своя страна политологът проф. Евгений Дайнов сподели, че това, което видяхме вчера е поредната сцена, от една драма, която върви в България. „ПП залагат само на едно нещо – че в гласоподавателите вече има достатъчно модерни хора, които могат да надделеят въпреки балканските и мутренски изкривявания, които има тук. България няма да се върне в Евразия, няма да има хиперинфлация, обществото ще става все по-културно“, подчерта той.

Журналистът Арман Бабикян призова политическите лица да почетат книги и да помълчат. „В такъв ужасяващ момент е важно да разширяваш територии. Това е талантът, не да разцепиш. Пресконференциите на ИТН бяха подаръци за рождените дни Митрофанова и Борисов. Кошмар, отвратително е. ПП и ИТН могат да работят заедно и са го доказали, в момента се колят като луди“, смята той. И допълва, че от правителствената криза облагодетелстван ще бъде и Иван Гешев.