От Народния изхвърчаха и Морфов, и Кръстева

От Народния изхвърчаха и Морфов, и Кръстева

Режисьорът Александър Морфов е уволнен дисциплинарно от Народния театър „Иван Вазов“. Заповедта му е била връчена от директора на театъра днес следобед, съобщи сайтът „Площад Славейков“. Новината бе потвърдена пред OFFNews от съпругата на режисьора – актрисата Нели Врангова.

Пиарът на театъра Велислава Кръстева съобщи днес във фейсбук, че от утре не е на поста. тя не посочва дали сама напуска или е съкратена.

Александър Морфов. Снимка: БУЛФОТО


„От 1 март не съм част от екипа на НТ “Иван Вазов”. За мен беше чест“, написа Кръстева и цитира книгата от Стария завет – „Еклесиаст“:

„Има време за всяко нещо и определено време за всяко намерение под небето: време за раждане и време за умиране; време за насаждане и време за изкореняване на насаденото; време за убиване и време за изцеляване; време за събаряне и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за пазене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир“.

Велислава Кръстева дълги години бе дясната ръка на Ахмед Доган и говорителка на ДПС. СНИМКИ: БУЛФОТО

Миналата седмица директорът на театъра Васил Василев е внесъл в Министерството на културата нов Устройствен правилник, в който липсват длъжностите „главен режисьор“ и „завеждащ „Връзки с обществеността“. 

Министерството на културата потвърди за проект за нов устройствен правилник на Народния театър, пише БНР. Скандалът с Кръстева в Народния театър започна на 29 октомври, когато вратата на кабинета ѝ осъмна с изкъртена табелка и надписи: „ДПС„, „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“ и „Изчезвай„.

Впоследствие Морфов отново си призна, че той е „известният извършител и че не се е крил“.

Милена Фучеджиева

Новината коментира и писателката и драматург Милена Фучеджиева:

Народният театър е свободен от ексцесии и интриги. Талантът на Морфов няма нужда от титлата „главен режисьор“, както и Велислава Кръстева отдавна трябваше да е показала, че разбира, че ще бъде по-полезна някъде другаде. Поздравления за директора, който не се огъна. Поздравления и за изключителната Диана Добрева, която удържа да не влезе в политическото блато.
Днес е един добър ден за демокрацията