Осъдих Валери Симеонов и на втора инстанция за клевета

Осъдих Валери Симеонов и на втора инстанция за клевета
И на втора инстанция: Апелативният съд потвърди решението на СГС по делото ми срещу Валери Симеонов. Лъжата и клеветата трябва да бъдат наказвани.

Това заяви бившият вече шеф на bTV новините Венелин Петков, който заедно с колегата си Антон Хекимян заведоха дело срещу лидера на НФСБ Валери Симеонов. Политикът обвини журналистите в корупция. Изказването му бе излъчено по БНТ.

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'решение № 920 гр. софия, 22.06.2022г в името на народа следния състав: апелативен съд софия, 2-ри граждански, в публично заседание на двадесет и пети май през две хиляди двадесет и втора година в'

ТВМЕДИА припомня, че миналата есен Софийският градски съд осъди лидера на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов за клевета срещу журналисти на първа инстанция. 

На 11 февруари 2020 г. тогавашният депутат от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов по време на свое гостуване в сутрешния блок на БНТ Симеонов обвини Антон Хекимян и Венелин Петков, че са корумпирани и затова не са допуснали в ефир няколко месеца по-рано сигнала на Цветомир Найденов срещу лотарията на Васил Божков. Симеонов „прати“ и прокуратурата при двамата телевизионери.

Пред съда Сименов оспорва твърдението, че е казал по адрес на двамата, че са „корумпирани телевизионни водещи“. Той обяснява, че не е изричал към тях фактически твърдения, а единствено своето лично оценъчно мнение. Симеонов се позовава на правото на свобода на изразяване, която е защитена от българската конституция и Европейската конвенция по правата на човека.

Съдия Росен Димитров обаче смята, че лидерът на НФСБ е наклеветил журналистите, като им е приписал престъплението „корупция“.