Осъдиха дядо на 98 год. за укриване на данъци, оправдаха приятелката му

Осъдиха дядо на 98 год. за укриване на данъци, оправдаха приятелката му

Варненският окръжен съд осъди 98-годишен дядо за укриване на данъци за близо 12 000 лв. на 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и глоба от 1000 лв.

Божимир е признат за виновен от съда за това, че в качеството си на физическо лице, с две отделни деяния, е избегнал установяването на данъчни задължения.

През периода от 14 април 2007 г. до 30 април 2008 г. дядото, който по това време е бил на 83 години, затаил истина в подадените в Националната агенция по приходите (НАП) декларации за данък върху доходите на физическите лица за 2006 и 2007 г. и не платил общо 11 902.81 лева данък, се казва в съобщение на Варненския окръжен съд до медиите.

Съдът е оправдал дядото по първоначалното обвинение, че укритите данъци за близо 12 000 лв. са в особено големи размери.

Божимир е бил обвинен, че без разрешение се е занимавал с банкови сделки, като е предоставял кредити с лихви и неустойки. В резултат на това е получил значителни неправомерни доходи в размер 111 871. 85 лева, твърдеше прокуратурата. Според държавното обвинение дядото е укрил данъци и за 2009 и 2010 г.

Тези обвинения обаче не са били доказани в хода на съдебното следствие и по тях 98-годишният подсъдим е оправдан от съда.

Дядото е оправдан и по обвинението, че е използвал софтуер, обект на авторското право. Съдебният състав прие, че деянието съставлява административно нарушение и не му наложи наказание поради изтекъл давностен срок.

Същите обвинения са били повдигнати и на 74-годишната приятелка на Божимир , с която той живеел на съпружески начала.

Тя имаше и повдигнато обвинение за пране пари, според което сключвала сделки с имущество, изнесено на публична продан на длъжници и закупуването на няколко имота с пари, за които знаела, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

При проведеното съдебно следствие, в което бяха изслушани множество свидетелски показания и представени няколко съдебно-счетоводни експертизи, съдът не намери доказателства за вината на Грета.

Тя е оправдана и по всички останали обвинения, посочват от съда.

За извършеното престъпление 98-годишният Божимир е осъден да заплати на министъра на финансите, като представител на държавата, сумата от 11 902.81 лева обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат на деянието.

Дядото трябва да плати и направените по делото разноски, които възлизат на над 8000 лв. От тях – 1243.75 лв. са по сметка на Областната дирекция на МВР във Варна, 975.49 лв. – по сметка на Окръжната прокуратура във Варна, 5353.40 лв. – по сметка на Окръжния съд във Варна, както и държавна такса върху уважения граждански иск в размер на 476.11 лева.

Делото се гледа за втори път във Варненския окръжен съд, след като възивната инстанция го върна за ново разглеждане през 2021г.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Апелативния съд във Варна в 15-дневен срок от днес.