Орбан: Унгария във война с Русия няма да влезе

Орбан: Унгария във война с Русия няма да влезе

Във връзка с настоящото напрежение в Украйна, министър-председателят на Унгария, Виктор Орбан, заяви в ефира на радиостанция Kossuth, че унгарското правителство няма да влезе във война с Русия и няма да позволи да бъде въвлечено в конфликта в Украйна. Това изявление бе направено в отговор на коментара на кмета на Будапеща, Гергей Карачон, който твърди, че Унгария вече е във война с Русия.

Орбан отхвърли изказването на Карачон, като го определи като „откачен“ и неправдив. Той посочи, че нито един здравомислещ човек, който е запознат със историята и Втората световна война, не би се изказал по подобен начин. Виктор Орбан беше категоричен в уверението си, че докато неговото правителство е на власт, Унгария няма да влезе във война с Русия.

Орбан в миналото е повтарял своята позиция, че водещите държавници на Европейския съюз и други страни в Организацията се опитват да въвлекат Унгария в конфликта в Украйна. Той настоятелно е призовавал Унгария да не доставя оръжие на Киев. Въпреки това, министър-председателят отбеляза, че Унгария ще продължи да отстоява националните си интереси и да защитава правата на унгарското малцинство, което живее в Украйна.

Според Орбан, опазването на мирното положение в региона е от съществено значение, и той е ангажиран със запазването на диалога и преговорите с всички заинтересовани страни. Той подчерта, че Унгария не търси враждебност с Русия и желае да поддържа стабилни отношения с всички свои съседи, предаде „Фокус“.