Опечалени близки осъдиха прокуратурата

Опечалени близки осъдиха прокуратурата

Прокуратурата е окончателно осъдена да плати 10 хил. лв. обезщетение заради неразкрито убийство. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, съобщава вестник „Капитал“. Делото е заведено от дъщерята и внучката на жена от Видин. През 2015 г. тя е нападната и бита в жилището си от трима души. Няколко дни по-късно умира заради нанесените ѝ наранявания. Извършителят обаче не е разкрит. Вместо това един от участниците в престъплението е осъден за кражба.

Решението е важно, тъй като близки на пострадали изключително рядко получават обезщетение. Обикновено делата се водят по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. По него обаче съдят само пряко пострадалите, например несправедливо обвинен. Затова въпросното решение е ключово.

За „Капитал“ адвокат Наташа Добрева пише:

„Решението на съда демонстрира една нереализирана досега възможност за създаване на вътрешноправно средство за защита на пострадалите, което замести подаването на жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ)“.

Основният мотив на съда са пропуските по време на разследването по време на грабежа. От материалите по делото става ясно, че видинската полиция е действала потресаващо некомпетентно. Не са извършени основни действия, за да не се изгубят „горещите следи“ – не е проведен разпит на нападнатата жена, нито разпознаване на заподозрените. Не са изследвани дрехите им за биологични следи. В крайна сметка дори обвиненията за грабеж отпадат, защото не е доказано кой е извършил насилие срещу жертвата.

По време на разследването са открити три пръстови отпечатъка, един от които не е годен за изследване. Въпреки това не са положени никакви усилия да се търсят още следи. Не е проверен дори прозорецът, през който извършителите са влезли. Не са търсени следи и в съседен апартамент, разбит по същото време. Това е не е направено, въпреки че основният заподозрян сам е разказал, че е влязъл и в съседно жилище, за да търси пари.

„В хода на досъдебното производство не е разпитана пострадалата. Действително непосредствено след инцидента същата е била объркана и не е била в състояние да даде информация във връзка с настъпилия инцидент. От показания се установи обаче, че в периода 18.10.2015 г. – 22.10.2015 г. пострадалата е била в състояние да даде показания за инцидента, но не е проведен разпит. Също така не е организирано разпознаване от пострадала, с оглед идентифициране на нападателите“, пише в съдебното решение.

Друг сериозен гаф на разследващите е, че не са намерили видеозаписи от камери по улиците около жилището на пострадалата и от жп-гарата, където заподозрените са били по-рано. Те поискали запис от гарата, но оттам им отговорили, че трябва да ги търсят в Монтана, но това не е направено.

„Съгласно протокол за доброволно предаване от като веществено доказателство е приобщен оптичен носител с видеозапис от магазин, находящ се в района на местопроизшествието. На този диск обаче не е извършен оглед, нито е допусната техническа експертиза за установяване неговото съдържание, с оглед установяване на релевантната за извършеното деяние информация“, пише в делото.

Освен всичко останало обвиняемият по делото е бил разпитван в нарушение на закона. Не са му разяснени правата, нито пък е извикан адвокат. Той направил самопризнания, но тъй като има нарушения на процедурата, съдът не ги взел под внимание.

Така в крайна сметка е осъден само един човек, въпреки че има подозрения, че друг е удрял починалата жена. Наказанието е само за кражба.

За да присъди общезетението съдът посочва, че именно прокурорът носи отговрност за ефективността на воденото разследване и дори полицията да не изпълни неговите указания, това не го освобождава.

„Това е така, защото кръгът от правомощия на наблюдаващия прокурор е много по – широк, като са предоставени възможности за предприемане на ефективни мерки за извършване на всеобхватно, обективно, задълбочено и законосъобразно разследване“, пише в съдебното решение.

Това не е единственото дело, заведено от близката на нападнатата жена. Те успяха да спечелят такова и срещу МВР.