Окончателно: България няма да изпраща оръжия, а само ще ремонтира техника

Окончателно: България няма да изпраща оръжия, а само ще ремонтира техника
Христо Иванов не е доволен от окончателното решение / Снимки: БУЛФОТО

Вместо да изпраща оръжия за Украйна, България само ще ремонтира военна техника. Депутатите решиха това с 200 гласа „за“, 16 „против“ („Възраждане“ и по един от ПП, БСП и ДБ) и 1 „въздържал се“ (ИТН).

Дебатът, който продължи почти 6 часа и предизвика остра размяна на обвинения в залата, се случи на фона на два протеста пред Народното събрание. Заради споровете се наложи и пленарното заседание да бъде удължено, но това само даде повече време за скандали, но не и за съществена работа по текстовете.

В крайна сметка от три предложения мина само това на „Продължаваме промяната“ – за ремонт на повредена военна техника. Димитър Гочев от ПП мотивира това решение с думите, че „България не може да даде това, което не се иска от нея“, въпреки че голямата част от парламентарната му група подкрепяла военната помощ. Кристиан Вигенин заяви, че за БСП най-правилно е именно това проекторешение.

„БСП спечели“, с тези думи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС обобщи случилото се днес. Той каза, че така страната е пропуснала възможността да се „оттърве от остарелите съветски железа“ и да получи нова военна техника в замяна. Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов заяви, че страната не трябва да ограничава помощта си само до ремонт на военна техника. Същата теза изразиха и от ИТН, пише OFFNEWS.

Така военната помощ, която уж беше подкрепяна от ПП и ИТН, беше отхвърлена. Депутати от двете формации, които трябваше да гласуват „по съвест“, почти нямаше – само четирима от „Продължаваме промяната“ се отцепиха от общата позиция, а ИТН гласува под строй. След това остана само проекторешението за военно-техническа помощ на ПП. Преди гласуването от ГЕРБ-СДС поискаха почивка, а крайното решение – отново отложено.

След края на почивката Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че парламентарната ѝ група ще подкрепи проекторешението на ПП. По думите ѝ обаче то е „едно нищо“.