Обвиниха Русия в блокажа на „Български пощи“

Обвиниха Русия в блокажа на „Български пощи“

Вирус от Русия е източил данните от „Български пощи“. Това стана ясно от изявление на вицепремиера Калина Константинова, посветено на хакерската атака срещу най-старата куриерска служба у нас.

Вирусът е имал шест часа, за да проникне в системата и сървърите на „Български пощи“.

До момента не е искан откуп за криптираните данни.

Константинова обяви, че е поискала оставката на цялото ръководство на „Български пощи“. По думите ѝ дружеството умишлено е водено към фалит, било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на „Български пощи“, така и от управлението на на ГЕРБ.

„Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21 век“, допълни Калина Константинова.

В събота Константинова написа във Facebook, че техниката в “Български пощи” е предимно “втора употреба”, а “инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани“ в предходното правителство. “Криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики“, каза още Константинова.

Междувременно опозицията смята, че редно е оставка да подаде министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев. Според тях във всички дни, в които Пощите не са работили, неговата фирма „Еконт“ е работила на пълни обороти и с удължено работно време. Мнозина дори заподозряха, че това е конфликт на интереси, който в друга държава не би бил толериран дори за ден.

Снимка: БУЛФОТО