Обмислят мерки срещу маймунската шарка

Обмислят мерки срещу маймунската шарка

Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка, а световните здравни ръководители обмислят ограничения за пътуване, съобщава „Дейли Мейл“.

Органите на ЕС са готови да публикуват оценка на риска, която ще посъветва всички държави-членки да изготвят стратегия за справяне с тропическия вирус.

Не съществува специфична за маймунската шарка ваксина, но ваксинацията срещу едра шарка, която рутинно се предлагаше на британците докато вирусът не беше унищожен преди четири десетилетия, е 85% ефективна.

Стратегията, която вероятно ще бъде препоръчана, е същата, която вече е разгърната във Великобритания. Миналата седмица MailOnline разкри, че служителите се опитват да овладеят разпространението, като ваксинират всички близки контакти на 20-те потвърдени случая на маймунска шарка, включително служители на NHS.

Стратегията, наречена пръстеновидна ваксинация, включва ваксинация и наблюдение на всеки около заразен човек, за да се образува буфер от имунни хора и да се ограничи разпространението на болестта.

Но ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, не е разрешена за употреба срещу маймунска шарка в Европа или Обединеното кралство.

Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу едра шарка през 2013 г., докато Американската администрация по храните и лекарствата я одобри и за двете инфекции през 2019 г. и няма налични данни за това доколко е безопасно за имунокомпрометирани хора или младежи – групите с най-висок риск от огнището.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) каза пред Financial Times, че няма да е „лесно решение“ да се препоръча въвеждането на Imvanex на всички близки контакти на този етап. Според експертите държавите трябва да извършат анализ на съотношението риск-полза за всеки контакт, преди да решат дали да ги ваксинират.

Imvanex струва £20 за доза и съдържа модифициран вирус на ваксина, който е подобен както на едра шарка, така и на маймунска шарка, но не причинява заболяване при хората. Поради сходството си с вирусите на шарката, антителата, произведени срещу този вирус, предлагат кръстосана защита.

САЩ вече трупат запаси за бъдещето, поръчвайки 13 милиона дози за 299 милиона долара (240 милиона паунда).

Bavarian Nordic каза, че има „огромен интерес“ към своята ваксина от „няколко държави“.

Това се случва, след като СЗО беше информирана за 92 потвърдени случая до събота и 28 предполагаеми инфекции, повечето от които са открити в Европа.

Но истинската смъртност ще бъде много пъти по-висока, като водещи учени предупреждават, че предаването на общността означава, че част от разпространението неизбежно остава незабелязана.

Маймунската шарка обикновено се забелязва само в Африка, но поне 15 страни, включително САЩ, Франция и Испания, са открили вируса този месец.

Аржентина снощи стана последната нация, която обяви, че разследва предполагаем случай.

До петък имаше 20 случая на маймунска шарка в Обединеното кралство, но д-р Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, каза, че служителите откриват повече случаи „ежедневно“. Първият случай беше при завърнал се от Нигерия мъж, където вирусът, подобен на едра шарка, е ендемичен. Нито един от другите случаи не е свързан с пътуване, което предполага, че има предаване от общността.

Преди това в Обединеното кралство е имало само седем случая от 2018 г., всички свързани с пътуване от Африка.

Експерти предупреждават, че са възможни нови ограничения за пътуване, въведени преди това за ограничаване на разпространението на нови варианти на Covid.

Професор Кати Бергин, експерт по работата на СЗО в Юридическия факултет Корнел, каза, че ако СЗО обяви маймунската шарка за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, страните почти сигурно ще въведат ограничения за пътуване.

Класификацията се основава на сериозността на заболяването и дали се е разпространило през международните граници.

„През 2013 г. комисията по спешни случаи отказа да обяви извънредно положение, след като MERS беше докладван в десетки страни, главно защото повечето случаи бяха ограничени в болници. Но маймунската шарка е заболяване с особено висока смъртност, така че комисията със сигурност ще разгледа възможността тя да се разпространява неоткрито“, каза професор Бергин.

На високорискови близки контакти на болни от маймунска шарка се казва да се самоизолират за три седмици и да избягват контакт с деца. Това е два пъти по-дълго от съветите за карантина за контакти с Covid в разгара на пандемията, тъй като инкубационният период на вируса е много по-дълъг.