Номинираха Карбовски за член на СЕМ

Номинираха Карбовски за член на СЕМ

Мартин Карбовски е номиниран за член на СЕМ от „Има такъв народ“. Предложението журналистът да бъде част от Съвета за електронни медии е внесено в деловодството на парламента, 

От формацията на „Демократична България“ са номинирали журналистката от Дарик радио Пролет Велкова.

Срокът за номиниране на членове на регулатора изтича в 18 ч. в четвъртък, 15-ти април. „Продължаваме промяната“ също ще имат кандидат, но името още се уточнява, научи „Дневник“. Правилата за избор на членове бяха гласувани миналата седмица.

Все още не е известно дали БСП, ГЕРБ и останалите партии в парламента ще издигнат свои номинации. Неофициално се твърди, че за членове на СЕМ ще бъдат избрани предложенията на „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“.

Петимата членове на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години – трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.

На 27 април изтичат мандатите на двама от петте членове на СЕМ – Розита Еленова и София Владимирова, избрани от парламента. Мандатът на председателя на регулатора – Бетина Жотева, която беше назначена през 2016 година от президента Росен Плевнелиев също е изтекъл. От президенството заявиха, че до края на април ще обявят кое ще е новото назначение.

Изслушването на кандидатите ще бъде на 21-ви април, а изборът – в началото на май.

Мартин Карбовски е бил водещ на телевизионните предавания „Отечествен фронт“ и „Втори план“, писал е за вестник „Стандарт“ и списание „Егоист“, работил е в предаването „Каналето“ по БНТ, Тв 7, Дарик радио и др.