Не ковид, а инсулт е най-честа причина за смърт у нас

Не ковид, а инсулт е най-честа причина за смърт у нас
Все по-млади хора с тежки инсулти отчита д-р Нурфет Алиоски

„Водещата причина за смъртност в България е исхемичният инсулт, въпреки пандемичната обстановка и всички останали фактори. Миналата година има 50 000 души, лекувани по клинична пътека „Исхемичен мозъчен инсулт“. Това каза д-р Нурфет Алиоски, неврохирург в  Отделение по ендоваскуларна неврохирургия на УМБАЛ „Св. Анна“. 

„Колкото повече хора знаят за признаците за инсулт, толкова по-добре, за да може да се извика линейка максимално бързо“, каза той в подкаста на БНР „В центъра на системата“.

Д-р Алиоски уточни, че е част от интервенционален екип, в който заедно с колегите невролози се занимава лечението на исхемичните инсулти посредством ендуваскуларните процедури.

„Този метод се прилага, когато не е било успешно лечението само с тромболизата. Ендуваскуларният метод се прилага до шестия час. Ако пациентът постъпи между четвъртия и шестия час от инсулта, също се прилага само тази животоспасяваща модерна процедура“, уточни той.

Д-р Алиоски допълни, че постъпват млади хора с тежки инсулти, заради генетична предиспозиция – тромбофилия. Затова пациент с наследственост е добре да си направи генетичен панел за тромбофилия. Изследването е ново за България и показва вероятността за инсулт. Това е скрининг, който не е задължителен никъде по света“, каза той.

„Качеството на живот на пациент след инсулт често е влошено. Някои остават с трайни проблеми в говора, има физикални и психологически последици. Ако се е реагирало навреме, ако се е приложила тромболиза или друг метод, последиците може да не са такива. След инсулт често пациентите се депресират. В Александровска болница лекуваме такива хора“, каза на свой ред доц. Георги Ангов, невролог и отоневролог в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска“.

По думите му депресията се отключва заради директното увреждане на мозъчната тъкан от една страна, от друга страна депресията идва като психологична реакция, заради това, че човек е парализиран, не може да говори и не може да се възстанови веднага след преживян инсулт.

„Депресията е сериозен рисков фактор за инсулт и сериозна последица от инсулта. Защото при депресията се променят медиатори в мозъка, които могат да променят работата на мозъка и оттам да се стигне и до инсулт, поясниха още топ невролозите“, каза доц. Ангов.

В 46 мозъчни центрове в България миналата година се е провеждала поне по една тромболиза. Това каза доц. Росен Калпачки, началник клиника по нервни болести към УМБАЛ „Св. Анна“-София в подкаста на БНР „В центъра на системата“.

„Това не е малко. Големият проблем обаче е, че са изключително неравностойно представени и голяма част от тези центрове правят по една-две процедури на година, което вече е изключително малко“, уточни той. Доц. Калпачки подчерта, че в УМБАЛ „Св. Анна“ се лекуват 8% от инсултите в България, но там се правят 41% от процедурите в страната. Лечебното заведение приема 18% от инсултите в София, но прави 72% от всички тромболизи в столицата. „В София трябва да има повече центрове, които правят тромболизи“, категоричен беше той.

По думите му центрове, в които се правят тромболизи липсват в Бургас, Ямбол, Видин, Враца, Монтана, докато Хасково е сред водещи в области по тези процедури. „Първата крачка е направена“, допълни доц. Калпачки.

Той съобщи, че в момента се разработва мобилно приложение, което да помогне на хората, получаващи инсулт, да бъдат диагностицирани веднага. „Приложението дава възможност всеки да може да тества човека до него дали има някои от симптомите на инсулт. Когато насочите телефона към човека, камерата го заснема и отчита дали има изкривяване на лицето. След това карате пациента да каже „Небето е синьо“ и ако не го казва както трябва, телефонът сигнализира. Освен това във всеки апарат има жироскоп, чрез който може да се установи дали една от ръцете е по-слаба от другата. В момента се събират болни и здрави контроли, които да направят проложението работещо“, каза доц. Калпачки и допълни, че апликацията, в чието разработване е партьор и Дружеството по неврология, ще бъде налична до няколко месеца.

„Ангажимент на всеки един човек е да се предпази от инсулт. Само направете сравнение колко от българските  и немските пациенти например, ходят на профилактични прегледи“, каза още доц. Калпачки.