НДСВ се събира другата събота, връщат се в политиката

НДСВ се събира другата събота, връщат се в политиката

Хората на Царя ще се съберат на конгрес другата събота. Делегатите ще вземат активно отношение по идеята за завръщането на формацията НДСВ в политиката. Това стана известно от думите на Станимир Илчев, съпредседател на партията. В сутрешния блок на БНТ той добави, че царистите са готови за участие в „избори от всякакъв калибър“ – предсрочни, редовни местни, президентски, европейски.

„Наблюдаваме явления и събития в политиката, които са много неприемливи. Става въпрос за неспособност за взимане на решения, грешно целеполагане, нежелание за поемане на отговорност“, каза Станимир Илчев. Според него партията на Симеон Сакскобургготски е доказала, че може да носи отговорност и че има коалиционна култура.

Станимир Илчев, снимка: БУЛФОТО

„Решихме, че е крайно време да се върнем в политическия процес, болезнено е да наблюдаваш експертите на НДСВ да бъдат донори за други партии“, каза още Илчев.

По думите му във формацията има хора с опит и компетентност, които са тествани във всякакви политически ситуации.

„Ние оставаме центристка партия, уточни той и добави, че донякъде центристка формация в българския парламент е ДПС, но реалният център не може да се носи само от една партия, смята Станимир Илчев.

„Партньорите ни трябва да отговарят на изисквания – свобода на личността, свобода на инициативата и движението на хора и капитали, принципи на солидарността между различните слоеве на обществото, това е национално оцветеният либерализъм“, обясни още Илчев.

БТА припомня, че през декември миналата година, в ефира на БНТ, проф. Огнян Герджиков обяви, че НДСВ се връща в политиката. Видяхме вакуум и затова решихме, че трябва да се върнем на политическата сцена, обясни тогава бившият председател на парламента и част от НДСВ. Той каза още, че през декември движението е имало национален съвет, а през януари ще се проведе конгрес.

На снимката: Стефан Илчев, НДСВ / БУЛФОТО