Наше ченге варди Джони Деп в съда

Наше ченге варди Джони Деп в съда
Световноизвестният Деп е голям приятел на Сърбия

Български полицай пази холивудската звезда Джони Деп в съда, докато тече делото му за клевета срещу Амбър Хърт.

„Актьорът се държи суперчовешки. До момента два пъти съм бил на процеса. Единия ден бях вътре в съдебната зала, другия ден го ескортирах до сградата, паркинга, до лимузината, докато е на обяд или пуши отвън“, сподели пред „Телеграф“ шериф Кирил Васев от департамента в щата Вирджиния. 

Делото на Деп срещу Хърт е най-голямата светска сензация в САЩ в момента. Заседанията се излъчват и пряко в Ютуб. На две от видеата се вижда и шерифът ни, който е родом от Кюстендил, но от години живее и работи в Америка и е американски гражданин. Той беше и полицаят, избран сред 500 свои колеги да охранява инагурацията на президента Джо Байдън във Вашингтон.

Шериф Васев работи в екип с няколко полицаи, които са на ротационен принцип и охраняват Деп в съда. Холивудската звезда има и двама частни гардове, които също са неотлъчно до него.

„Ние го охраняваме, докато слиза от лимузината, по коридорите го ескортираме, докато обядва или отива да изпуши цигара в почивката“, допълни шериф Васев.

Всяка нощ още в 3 ч. пред съдебната палата във Вирджиния започват да се събират фенове с плакати. Според вътрешните правила в залата, където се гледа процесът, могат да влязат около 100 от тях. Предварително им се слагат лентички на ръкавите, за да се знае, че са почитатели.

„На нас като служители ни е забранено да си правим селфита с хората, които охраняваме, както и да водим разговори с тях. Както се казва, отговаряме само ако ни попита нещо. Тези правила важат и на процеса на Джони Деп. Той обаче се държи наистина страхотно“, допълни българският шериф.

Всички щатски полицаи са въоръжени и в съдебната зала, в случай че някой реши да буйства.

По закон в САЩ шерифите имат задължение да пазят и затворите, както и отговарят за реда и сигурността в съдебни палати и административни сгради в областта.

Понякога предоставят ескорт на съдии, прокурори, адвокати, които се занимават с тежки случаи или имат заплахи, транспортират и затворници.