НАП вкарва зависимите от хазарт в регистър

НАП вкарва зависимите от хазарт в регистър

Националната агенция за приходите (НАП) вкарва зависимите от хазарт в регистъра на уязвимите лица.
Списикът е насочен към „всеки, който смята, че не може да контролира времето, прекарано в хазартни игри и средства, които изразходва за участие в тях“.

Важно е да се знае, че включването в регистъра е абсолютно доброволно и може да се направи само по преценка и усмотрение на лицата, които осъзнават, че имат проблем със залаганията и могат да загубят до стотинка финансите си. 

По думите на експертите в НАП това би било вид бариера пред участието в хазарт, като на тези хора може да се попречи с технически средства да залагат в онлайн хазартни игри.

От агенцията съобщиха, че от днес започва прием на заявления за вписване в регистъра.

Той не е публичен, до него ще имат достъп ограничен брой служители – уверява приходната агенция. Те ще бъдат определени от изпълнителния директор на НАП и хазартните оператори.

Връзка с регистъра ще могат да получат и организаторите на хазартни игри. За целта трябва да използват новата електронна услуга „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“, която е активна в е-портала на НАП. Те трябва да подадат заявление за достъп с квалифициран електронен подпис (КЕП), което се потвърждава от служител на НАП.

Документът може да се внесе на място в офис на НАП или да се изпрати по имейл: [email protected], при условие, че е подписан с електронен подпис.

Минималният срок, в който нечие име може да фигурира в регистъра, е две години. Всеки може да посочи и конкретен период.

Гражданите, които вече фигурират в непубличния регистър, могат да поискат заличаване на името си от него, като всяка промяна се извършва лично или от законен представител