Най-сетне! Продадоха диаманта „Червен кръст“ за $14 млн.

Най-сетне! Продадоха диаманта „Червен кръст“ за $14 млн.

Аукционна къща Christie’s продаде на търг един от най-големите диаманти в света с благотворителна цел за трети път.

Платената за него цена е 14 милиона щатски долара, като част от приходите от продажбата, осъществена в швейцарския град Женева, ще отидат за Червения кръст.

Единадесет минути наддаване вдигнаха продажната цена на диаманта далеч отвъд предварителната му оценка между 7 милиона и 10 милиона швейцарски франка – на 14.1 милиона швейцарски франка, съобщава Barron’s.

Камъкът с тегло 205 карата носи същото име като международната организация – Червен кръст.

Необработеният диамант се предполага, че е бил с тегло 375 карата, когато е добит в мина на DeBeers в Южна Африка през 1901 г.

За първи път е предложен на благотворителен търг на Christie’s през април 1918 г., когато приходите от продажбата му отново подкрепят дейността на Червения кръст.

Камъкът е продаден за 782 000 долара (към днешна дата) на лондонската бижутерска къща S.J. Phillips, а през следващите десетилетия преминава през ръцете на няколко собственика, оказвайки се накрая притежание на американски бизнесмен.

За втори път диамантът се появява на търг на Christie’s в Женева през 1973 г., когато е продаден за 4.7 милиона долара (към днешна дата). Месеци по-рано не успява да се пласира на търг в Токио поради нисък интерес.