Най-сетне избраха шеф на парламента

Най-сетне избраха шеф на парламента

Депутатите избраха председател на 49-ото Народно събрание. Това е Росен Желязков, който беше номиниран от ПГ на ГЕРБ-СДС. предава „Дарик„.

 „Ако 49-ото НС има по-дълъг живот от три месеца, заедно с кандидатурата на председателя на парламента, ще има ротация с председателя на Комисията по правни въпроси, който ще е издигнат от ПП-ДБ. Това е израз на добронамерен тон между двете политически груп“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в началото на дебатите. 

„В парламентарната традиция изисква да се кажат думи с тържествен характер. Мисля обаче, че не е момент за патос и тържество. Всички осъзнаваме отговорността, и тази отговорност са очакванията за сигурност, справедливост, стабилност. Тези очаквания предпоставят ние да знаем и да водим процесите в посока, която отговаря на девиза на тази сграда – да създаваме съдържание, и то с изразни средства, които отговарят на честта и достойнството на тази институция. Благодаря на всеки един от вас, и специално на председателя Минчев и на председателя Рашидов, като колеги, за това, че водеха 47-ото и 48-ото НС с достойнство и мъдрост. Благодаря, колеги“. С  тези думи Росен Желязков коментира избора си за председател на НС, след което зае председателското място в парламента. 

Росен Желязков от ГЕРБ ще е новият председател на Народното събрание. СНИМКА: БУЛФОТО

В началото на заседанието се закле нов депутат – Андрей Иванов Цеков от „Продължаваме промяната – Демократична България“, избран от 24 МИР, на мястото на Лена Бориславова. 

От „Възраждане“ номинираха депутата Петър Петров за председател на парламента. „Това е един от най-високите постове в държавата. Една политическа организация, която осмисли съществуването си с борбата с друга организация, формация, коалиция, която дълги години управлява държавата, в момента се готви да подкрепи същата тази организация, заради борбата на която съществува известно време“, заявиха от „Възраждане“ от парламентарната трибуна. 

Корнелия Нинова от БСП пък коментира, че предложението за ротационно председателство на парламента е противоконституционно. „Да, намерихте начин да заобиколите Конституцията и да предложите ротационен принцип на три месеца. Интересно защо три, с какво обвързахте този срок“, попита Нинова и се обърна към Никола Минчев от ПП-ДБ: „Честито, ще бъдете председател през лятната ваканция“. 

Тя нарече това предложение „удар“ върху авторитета на Народното събрание.

Асен Василев от ПП-ДБ обясни защо няма да подкрепят кандидата на „Възраждане“. „По вашите събирания се виждат повече руски знамена, отколкото български. 

„Вие имате идея за развитие на България, която не споделяме. Вие не искате България в ЕС, в еврозоната, борите се с подписи за референдум против еврото. Искате в България да се установи режим на управление като Руската федерация“, обърна се той. 

„Няма как да подкрепим вашия кандидат, който да води този парламент в тази посока“, посочи той.  

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отговори, че в очите на избирателите на ПП-ДБ, те се превръщат в патерица на ГЕРБ.

Тошко Йорданов от ИТН потвърди, че ще гласуват за кандидатурата на първата политическа сила – Росен Желязков, тъй като такава е парламентарната етика и така са гласували и последния път, когато са били в парламента. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също се присъедини към това мнение, че е правило председателят на парламента да е от първата политическа сила.

Карадайъ посочи, че от ДПС ще са опозиция на оформящото се мнозинство, тъй като не участват в него. „Може да се запише в правилника в НС да има тримесечен парламент, освен тримесечен парламент, може и за тридневни правителства, въпреки че в Конституцията пише друго. ГЕРБ + Промяната е равно на подмяна“, посочи той. „Виждаме опит за подмяна. Днешното мнозинство е съвсем очаквано – битието им е еднакво, един и същи създател ги създаде, с един и същи модел – с лъжа, в нарушение на Конституцията и законите на страната. За три месеца ще се приключи с демокрацията и правото“, посочи още Карадайъ. 

„Продължаваме промяната – Демократична България“ и ГЕРБ-СДС вече се обединиха около кандидатурата на Росен Желязков от ГЕРБ и по-всяка вероятност той ще бъде избран да оглави парламента. 

В началото на заседанието се закле нов депутат – Андрей Иванов Цеков от „Продължаваме промяната – Демократична България“, избран от 24 МИР. 

В сряда трябва да бъдат представени и законопроектите, които ще бъдат включени в първата сесия на 49-тото Народно събрание и около които се обединиха ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Предстои да стане ясно и какви законопроекти ще бъдат внесени от останалите партии в парламента, както и от Министерски съвет.

През тази седмица се очаква да започнат и лидерските срещи, в които ще се обсъдят възможностите за редовен кабинет.

Лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, трябва да се срещне с председателя на „Възраждане” – Костадин Костадинов.