Мъж почина от инсулт, стана донор на свой връстник

Мъж почина от инсулт, стана донор на свой връстник

Мъж на 58 години изпадна в мозъчна смърт след масивен инсулт, а семейството му реши да спаси друг човешки живот на мъж на същата възраст. За трагичната, но и хуманна история съобщиха от министество на здравеопазването. От ведомството специално благодариха на семейството на починалия мъж. Както и на екипът, реализирал донорската ситуация. Ето какво съобщиха от здравното:

На 26 март екип на Военномедицинска академия с ръководител доц. Васил Михайлов извърши успешна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 58-годишен мъж в напреднал стадий на чернодробно заболяване. Пациентът се намира в добро състояние, екстубиран, контактен и адекватен е.

Трансплантацията стана възможна след донорска ситуация, реализирана на 26 март от екип на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, гр. Велико Търново, с координатор д-р Сибила Маринова. Донорът е 58-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на масивен мозъчен кръвоизлив.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят съболезнования към близките на починалия мъж и благодарят за хуманния жест на семейството. Благодарност и към екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация!