Мъжът, който нахлу в Бургаския затвор, тъкмо излязал от психиатрията

Мъжът, който нахлу в Бургаския затвор, тъкмо излязал от психиатрията

31-годишният Николай Стоянов, който на 3-и май нахлу с джип в двора на бургаския затвор, е излязъл от психиатрията в Ямбол същия ден.

Това стана ясно от делото за мярката за неотклонение на мъжа, която се провежда в момента в бургаския районен съд.

Срещу Стоянов е повдигнато обвинение за това, че е попречил на органи на властта – двама полицаи от 1-во РПУ. Той не се подчинил на разпоредбите да спре джипа и да бъде проверен, а натиснал газта и предизвикал полицейска гонка.

Спътникът на шофьора – Илиян на 27 години, също от Ямбол, не е арестуван и срещу него няма повдигнато обвинение. Това е така, защото той не е извършил престъпление, обясниха от прокуратурата.

„Извинявам се искрено за тази глупост, досега не съм правил такива неща. Баща ми и майка ми могат да го потвърдят“, каза в съда обвиняемият Николай Стоянов.

Той поиска да се лекува доброволно в психиатрията в Ямбол, тъй като не се чувствал добре.

За домашен арест с поставяне на гривна за проследяване пледира неговият защитник адвокат Радослав Николов. От прокуратурата настояха за постоянен арест. Съдът ще се произнесе в 16:30 ч.

По време на инцидента, мъжът бил в неадекватно състояние и заедно с втори мъж се качил в джип “Мерцедес” със софийска регистрация и с висока скорост се опитал да избяга от полицията, блъскайки три леки автомобила.

“Мерцедесът” навлязъл в кв. “Победа” и след кратко лутане шофьорът – 31- годишен неправоспособен водач се насочил към ул. “Вая”, за да излезе на околовръстното шосе, но объркал пресечките и челно преминал през двете метални врати на следствения арест към бургаския затвор, спирайки във вътрешния двор.

Един от мъжете изхвърлил на земята пакет със суха тревна маса, вероятно “друсан чай“. Двамата мъже бяха задържани от служителите на Първо РУ Бургас.