Мото фест с казуза за подкрепа на донорството

Мото фест с казуза за подкрепа на донорството

Столичните мото клубове чрез Сдружение „София МС 22“, организират първото по рода си благотворително мото-автомобилно шоу, което ще премине под знака на разтупкваща сърцето кауза – популяризиране на Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите – „Да! За живот!“

Мото-автомобилният фест ще се проведе в периода от 23 до 25 юни 2023 г. в парка до Терминал 2 на летище София.

Съорганизатори са Фондация „София-европейска столица на спорта“, „СОФ Кънект“ АД-Sofia Airport и Георги Илиев, кмет на район „Слатина“.

Мотористите не са само високи скорости, кебапчета и бира. Съсловието е сплотено и периодично организира редица благотворителни кампании от различен характер. Шапки долу!

Водещи ще бъдат Калин Врачански и Асен Блатечки, а медиен партньор по отразяването на събитието ще бъде БНТ.

Благотворителното събитие е подкрепено от Столична Община. Инициативата е обединена от идеята да се популяризира – Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантациите – „Да! За живот!“.

Ще свирят много български певци и групи. Специален гост изпълнител на 24.06.23г. ще бъде Валя Балканска предхождана от 100 Каба гайди, а песента на Емил Димитров “Ако си дал”, написана от Иля Велчев ни е преотстъпена, за да бъде химн на събитието.

Върху площ от над 100 декара, която е една от най-забележителните запазени зелени богатства на гр. София, ще бъдат представени от официалните вносители най-новите модели мотоциклети, автомобили, камиони, автобуси, кемпери и каравани, ATV, UTV, велосипеди и лодки. Също така ще бъдат изложени всички видове аксесоари и принадлежности за мотори, автомобили, камиони, планински и морски туризъм.

„Заедно с нас ще се проведе паралелно и традиционното събитие за суперколи и класики в стил „Гудууд“- София спийд фест. Очакваме над 50 суперколи.

В рамките на събитието ще стартира и Премиум рали София – Свети Влас на 23.06.23г. с над 60 супер автомобили, които ще направят и парадна обиколка в самото събитие около публиката и експонатите, след което ще се отправят към затворена отсечка за церемониалния старт. На същата отсечка следват демонстрациите с шоу и състезателни автомобили“, казват организаторите.

Шоуто ще балансира между стънт с мотори, мотокрос, ретро автомобили и мотоциклети. Невероятния парк и наличното в него езеро благоприятстват за демострацията и възможностите на всички прекрасни машини и майсторството на тези, които ги управляват – BMX скокове и дрифт с автомобили.

Ще има различни шатри и магазини, шоу програми, организирани игри и забавления. Ще бъдат включени нестандартни спортове, както и народни борби! Хубавата храна и най-пивката бира също ще бъдат част от феста! Най-богатата гама от кулинарни кетъринг представители ще бъде предоставена по изключително атрактивен начин.

Канят се всички, които искат да прекарат смислено свободното си време на открито в компанията на хубава музика, чудесна храна и забавно шоу. С нетърпение се очакват семействата с деца, като за малчуганите ще бъде изградена площ за забавление и възможност за индивидуални грижи от аниматори, докато придружаващите ги възрастни се забавляват отделно. Подготвена специална програма с изненади ще допълни веселото настроение на малки и големи.

Ретро автомобили също ще бъдат част от шоуто

Тъй като фестивалът е благотворителен, на място на събитието ще бъдат поставени кутии за символични доброволни дарения. Събраните средства ще се използват за закупуване на животоспасяващо медицинско оборудване.

Който желае, има възможност да направи дарение по банков път, на тази дарителска сметка:

Сдружение “София МС 22”
IBAN BG26 BPBI 7940 1092 2008 01
BIC BPBIBGSF
Входът е безплатен.

Историята на баба Янка Морчева, която дари органите на сина си и внука си, развълнува цяла България

http://127.0.0.1:8081/baba-yanka-dari-organi-na-sin-i-vnuk/

 

„Има стабилен ръст на донорството, но въпреки това е крайно недостатъчен на милион души население у нас“. Това заявиха експерти от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН).


Питането е по повод разказа на придобилата известност като „най-добрия посланик за донорство“ у нас Янка Морчева за решението да бъдат дарени органите на нейния загинал 21-годишен внук. За жалост, само преди около месец, възрастната дама загуби и своя син след получен инсулт. Тя не се поколеба и реши да дари и негови органи, за да спаси други болни хора.

По данни на агенцията 18 са извършените трансплантации в страната за 2022 година, като само една от тях е от жив донор.

13 са донорите на органи от началото на годината, изпаднали в мозъчна смърт.

855 души в България чакат за трансплантация.

От ИАМН посочват като причини слабата организация в болниците, недостатъчната ангажираност в разпознаването на потенциални донори в лечебните заведения, оказващи спешна помощ, както и общото недоверие към здравната система.

„Янка даде чудесен пример за човещина. Изключително силни са думите й, че трябва да послушаме разума и да постъпим правилно. Тя свърши повече работа от всички, заети в институциите, взети заедно“, каза първият български трансплантиран с два органа атлет Георги Пеев.

По думите му причината за липсата на донорски ситуации у нас е, че „на никого не му пука“.

„И като казвам на никого, имам предвид масовата практика. Декември месец 2019 г. пациентски организации, заедно с ИАМН, БЛС подписахме меморандум за сътрудничество и си обещаха всички да работят заедно. От тогава до ден днешен обаче в УМБАЛСМ „Пирогов“ няма реализирана нито една донорска ситуация“, коментира Пеев.

Той обаче посочва сред добрите примери за реализиране на донорски ситуации МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново.

„Основният проблем е липсата на донорска идентификация, защото един пациент с тежко мозъчно увреждане трябва да бъде разпознат и да попадне в реанимация. Ако те не са в реанимация, няма да може да бъде направен дори опит да бъде спасен техния живот. Ако въпреки всички усилия на реаниматорите, пациент изпадне в мозъчна смърт, може да бъде реализирана донорска ситуация. Няма организация на национално ниво. Ние в нашата болница сме я направили“, каза д-р Сибила Маринова, началник на Отделението по анестезиология и интензивно лечение в лечебното заведение.

„При нас имаме много малко откази. Още когато казах на близките, че пациентът е в мозъчна смърт, те веднага поискаха да дарят органите. Трябва да има единна, национална, постоянна кампания, която да обяснява на хората. Трябва да се говори непрекъснато“, каза още д-р Маринова.

Георги Пеев посочи, че Румъния и Македония са били далеч зад нас преди няколко години. „В момента дори няма база за сравнение с Румъния, а в Скопие трансплантациите на бъбрек от жив донор са в пъти повече в сравнение със ситуацията у нас. В Солун годишно се правят над 60 бъбречни трансплантации“, каза той и допълни, че в България има 30 донорски центъра, в които има координатори, следящи за потенциални донори, но организацията е „на ужасно ниско ниво“ на фона на нормативна база, върху която стъпва този процес, „която не е никак лоша“.

Баба Янка преди около месец загуби и своя син. Тя спаси човешки живот като даде съгласието неговите органи да бъдат присадени на нуждаещ се.