Мобилните оператори ни дерат с още 2 лв. такса „инфлация“

Мобилните оператори ни дерат с още 2 лв. такса „инфлация“

Цената на месечния абонамент на Vivacom ще бъде увеличена с до 2 лв. с ДДС за всяка основна и допълнителна услуга. Промяната ще бъде отразена в месечните сметки, издадени през февруари 2023 година, съобщиха от мобилния оператор.

Причината за увеличението на таксата е инфлацията, аргументираха се от компанията. По данни на Националния статистически институт натрупаната инфлация за първите 11 месеца на 2022 година е в размер на 15,80 на сто и очакванията са отчетената годишна инфлация да остане на тези нива, обясниха от Vivacom.

ТВМЕДИА припомня, че в общите условия  е включена клауза, която позволява на мобилните оператори да индексират цените на услугите според нивото на инфлацията не по-често от веднъж в рамките на една календарна година. Поради същата причина през март миналата година месечните такси на всички мобилни оператори бяха  увеличени средно с 1 лев.

Аналогична е ситуацията и при конкурента А1.

Журналистката Надежда Ненова предложи да се заведе колективен иск срещу мобилните оператори.

„Предлагам да заведем иск срещу мобилните оператори за нерагламентирано еднолично нарушаване на договора от тяхна страна. В случая конкретно А1 България. Подновила съм си договора през декември и сега ми обясняват как всичко в пакета ще е увеличено с по 2 лв., а на това отгоре нямам и право да се отказвам от услуги, които не ползвам. Щом увеличават таксата, трябва да има опция за предоговаряне на условията. В противен случай – СЪД ДО ДУПКА!“.
„След ковид пандемията от Виваком ми пуснаха съобщение, че тарифата се вдига с 2 лв., без никой да ме е питал. Причината била икономическия срив заради коронавиросната епидемия. Сигурно догодина ще индексират заради глобалното затопляне или войната в Украйна“, пише във фейсбук колежка на Ненова.