Митева и Каримански очакват 10% на изборите

Митева и Каримански очакват 10% на изборите

С четири партии тръгват към изборите бившите хора на Сливи Трифонов Ива Митева и Любомир Каримански. Това са партиите „Зелените“, „Социалдемократическа партия“, „Сбор“ и „Движение на непартийните кандидати“. Те ще са под шапката на коалиция „Заедно“ и отиват на избори с очаквания да вземат 10% на 2 април.

Обединението се позиционира в дясно-център на политическия спектър.

Митова бе острие на Слави в ИТН. СНИМКА: БУЛФОТО

Коалиционният съвет е от 7 члена – председателите на четирите партии, Каримански, Митева и Софрониев. Решенията ще се вземат със съгласие от поне 2/3. Председател на коалицията ще бъде самата Митева.

Тя обясни, че помежду си нямат проблеми за реденето на листите, а всеки желаещ с експертиза може да се кандидатира.

„Мотивът ни е двегодишното противопоставяне и разделение, което ни върна в далечната 1990 г. Не сме там, където искаме да бъдем, а като че ли се върнахме там, от където тръгнахме. За да има обединение, трябва да поставим националните цели над партийните“, обясни Ива Митева, цитирана от вестник „24 часа“, по време на пресконференция в БТА, която се проведе преди по-малко от час.

Тя разказа, че е търсила и други формации за по-широко обединение. Търсени са хора, които не са се въртели дълго в публичното пространство.

„Не те не ни пожелаха, а по-скоро ние решихме да ограничим коалицията до по-малко субекти. Много други хора ни се обаждат и искат да се присъединят към нас“, каза тя. „Заедно“ щели да търсят експерти и да опитат да обединят младостта с опита и знанията.

Обедняването и финансовия растеж, борбата с престъпността и корупцията и съдебната реформа, здравеопазване, социалната политика и културата, пряката демокрация и силната местна власт са основните цели на новото обединение.

„Червени линии няма да чертаем, защото видяхме, че ни влачат все по-надолу. Търсим умерена политика, за която все повече българи толкова мечтаят“, обясни още Митева.

Защото хората ни имат доверие. И тези, които ни имат доверие, е изключително важно да знаят, че следващата стъпка са действията. Решенията, когато се вземат от едно политическо ръководство, което не е само партийния лидер, са плуралистични. След тях идват отговорностите – всеки един от нас е готов да поеме отговорност и да направи отчет на свършеното. Професионализмът трябва да бъде водещ за всеки един от нас, за да можем да решим дори и два проблема на хората, но да бъдат решени, каза Каримански.