Министърът на културата: Проф. Кадинов си подаде оставката, понеже аз му я поисках

Министърът на културата: Проф. Кадинов си подаде оставката, понеже аз му я поисках

„Бойко Кадинов си подаде оставката, защото аз му я поисках“, каза министърът на културата Атанас Атансов в интервю за „Дневник“. По неговите думи цялостното темпо на комуникация с проф. Кадинов не е било добро и не са извършени необходимите реформи.

Зам.-министърът на културата Бойко Кадинов подаде оставка в началото на април. Версията на Кадинов обаче е точно противоположната – „отказът от реформи в министерството“.

Кадинов отговаряше за политиката в областта на недвижимото културно наследство, изобразителните изкуства, музеите и галериите.

Архитект по професия и преподавател в УАСГ, той стана част от екипа на Атанасов в края на декември 2021.

През изминалите близо четири месеца той не е успял да прокара желаните промени в Закона за културното наследство, не е получил и подкрепа и за други инициативи за опазването на Несебър като град със световно културно наследство и развитие на съвместния проект с Френското посолство за развитие на остров Св. Кирик и Юлита като място за изкуства.

„Обмисляме няколко варианта за заместник на Кадинов, не бих искал да ги обявя преди да е ясно кой ще е“, каза министърът на културата.

В неделя, депутатът от Продължаваме Христо Петров (Ицо Хазарта) обяви в предаването на „Фокус“, че Камен Донев би бил един добър министър на културата.

Атанас Атанас стана обект на силни критики след като преди две седмици записа селфи видео от кабинета си по неясна тема, с което пожелаваше „щастлив петък и щастлива седмица“ на своите зрители.

По въпроса за намаления бюджет за култура от 0,6% до 0,4% до 2025 г., за който се разбра от публикуваната от министерство на финансите бюджетна рамка, Атанасов каза, че това е базова, тригодишна прогноза. „Но важното е да се разбере, че тя не залага никакви политики в себе си. Ако днес времето спре и нищо не се случи, ще бъдем там след 3 години.“ Тя се публикува, защото има законово изискване от Европейската комисия тази базова прогноза да се публикува до 25 април. И минималната работна заплата също не мърда за тези 3 години. Предстои сега актуализация на бюджета, там политиките ще бъдат отчетени и ще видите разликата.

„Ние имаме съвместна програма с министерство на образованието и с това на спорта и там има 40 млн. лева, които не влизат в нашия бюджет, например“, каза Атанасов.