Минимум 2 200 лв. са нужни на семейство с едно дете (вижте кои храни са поскъпнали)

Минимум 2 200 лв. са нужни на семейство с едно дете (вижте кои храни са поскъпнали)

Минимум 2200 лв. са нужни на тричленно семейство (мъж, жена и дете под 14 г.), за да живее над линията за бедност унас. Данните бяха изнесени от Институт за социални и синдикални изследвания (ИССИ) на КНСБ.

Сумата се е увеличила с близо 300 лв. в рамките на една година, като причината е повече от ясна – поскъпването на ток, услуги, храна, горива.

Онзи ден същото мнение изразиха и експерти от „Подкрепа“. Според икономистите на синдиката – ако само единият родител работи, то детето в семейството мизерува. Какво остава, ако децата са две или повече, питат от там риторично.

1 216 лв. са необходими на един работещ, сам живеещ човек. За 1 лице нарастването за три месеца е с 68 лева, а за една години със 157 лева.

Нужен е поне 15% ръст на всички доходи, за да се покрие инфлацията“, смята Пламен Димитров от КНСБ. Второто и третото тримесечие инфлацията ще продължи да се ускорява и дори това, за което настоява КНСБ, няма да бъде достатъчно.

Динамиката на цените при основните хранителни стоки също отбелязва скок. Необходимият доход за храна е 456 лв. за едно работещо лице, което представлява 37.4% от общия доход. Нарастването е с 9.2% спрямо предходното тримесечие.

Поскъпване се забелязва при:

  1. Хлебните изделия – скок с 20%.

  2. Брашното за килограм нараства с около 50-60 стотинки в сравнение със същия период на миналата година.

  3. Мляко и млечните продукти – По-скъпо с 18% на годишна база. Най-голям шок се наблюдава при сиренето – с 2 лв отгоре, както и при кашкавала – с 3,50 лв по-скъп.

  4. Олио – с до 2 лв увеличение.

  5. Яйцата отбелязват ръст с 24%.

  6. Месото и месните продукти нарастват с 10.8% на годишна база, като агнешкото месо нараства с 28.6%, пилето – с около 22%.

  7. Захар и захарните изделия поскъпват с повече от 45-50 стотинки за година.