Между 7 и 9 бона заплата взимат депутатите

Между 7 и 9 бона заплата взимат депутатите

Народните представители получават с около 14% по-високи заплати от предшествениците си от разпуснатото 48-о Народно събрание. Това показват данните на НСИ (Националния статистически институт). Възнаграждението на един депутат ще е минимум 6351 лв., без да се броят добавките за стаж, образование и участие в комисии.

Заплатата на депутатите е само основна, защото за всяко членуване в комисия към нея се прибавят 15%, или още около 960 лева към заплатата. Така общото възнаграждение става близо 7340 лева. Заместник-председателите на комисии получават 25% повече – добавка от 1600 лева, като размерът на заплатата става почти 8000 лева. Председателите на комисии и парламентарните групи взимат 35% над основната сума, което в случая означава – 2230 лева добавка и малко над 8600 лева общо възнаграждение.

Увеличението е точно два пъти по-голямо от ръста на средната работна заплата в страната за същия период. Причината – депутатските и министерските възнаграждения зависят от заплатата в обществения сектор.

Минимумът, който трябва да получават депутатите, се получава, като средната заплата се умножи по 3. Председателят на парламента взема с 55% отгоре. Така този, който ще ще оглави 49-ото Народно събрание ще получава поне 9844 лв.

Равна на заплатата на парламентарния шеф е тази на премиера, т.е. Гълъб Донев от март ще има по-високо възнаграждение.

Президентът взема удвоена депутатска заплата, т.е. Румен Радев от март ще получава вече по 12 702 лв. месечно. Ако неговите 36 години трудов стаж се добавят към заплатата му, тя вече ще доближи 20 000 лева месечно.

Средната за страната заплата също расте и почти е стигнала 2 хиляди месечно – през декември м.г. е била 1947 лв. Тя е с 16,6% по-висока от края на предходната година и на практика е почти равна на инфлацията за същия период, която е 16,9%, сочат последните данни на НСИ.