Медведев плаши с ракета „Оникс“ съда в Хага

Медведев плаши с ракета „Оникс“ съда в Хага

Дмитрий Медведев, заместник-председател на руския Съвет за сигурност, нарече Международния наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест на президента Владимир Путин, нулево ефективен. Медведев заяви, че „всички се прекланят пред Бога и ракетите“. Той също така смята, че е „възможно да си представи“ удар с хиперзвукова ракета „Оникс“ „от руски кораб по сградата на съда в Хага“.

„Да вземем този гаден, ничий МНС, създаден въз основа на Римския статут, към който големите държави не са се присъединили. Кого е осъдил той? Три дузини неизвестни лица. Президентът на Судан плю на обвиненията му и не е на разположение на „правосъдието“ въпреки военния преврат в собствената му страна. Останалите изобщо не си струва да бъдат споменавани. С други думи, неговата ефективност е нулева“, написа Медведев в своя Телеграм канал.

Той казва, че решението на международния съд да „съди президента на друга ядрена сила, която не участва в МНС“, е взето след „възможно най-твърдия натиск от САЩ“. Според него „последиците за международното право ще бъдат чудовищни“, а „за цялата система на международните отношения ще настъпи мрачен залез“, тъй като „доверието е изчерпано“.

„Вижте, те казват, „ние сме смели, вдигайки ръка срещу най-голямата ядрена сила“. Уви, господа, всички се прекланят пред Бог и ракетите. Човек може добре да си представи използването на хиперзвукова „Оникс“, изстреляна от руски кораб в Северно море върху сградата на съда в Хага. Тя не може да бъде свалена, уви. А и съдът е само една мизерна международна организация, а не населението на някоя натовска държава. Така че те няма да започнат война. Те се страхуват. И никой няма да ги съжалява. Така че, граждани съдии, гледайте внимателно към небето…“, пише Медведев.

МЕЖДУНАРОДЕН НАКАЗАТЕЛЕН СЪД

Международният наказателен съд (МНС) (на френски: Cour pénale internationale, CPI; на английски: International Criminal Court, ICC) е постоянен съдебен орган, който се занимава с геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на „агресия“.

МНС е независима международна организация със седалище в Хага, Нидерландия, но съдебния процес би могъл да се проведе навсякъде.

Oтношения на МНС с ООН се регулират чрез договор за сътрудничество. В него са назначени 18 съдии.

Председател на съда от март 2021 г. е полският юрист и съдия Пьотр Хофмански.

Той поема поста от Чиле-Ебое Осуджи от Нигерия. Заедно с него работят още около 900 служители. Освен английски и френски – двата работни езика на Съда, официални езици на МНС са също арабският, китайският, руският и испанският.