Марешки: Пенсионирам се! Разпродавам бизнесите си!

Марешки: Пенсионирам се! Разпродавам бизнесите си!

Бившият депутат и крупен бизнесмен Веселин Марешки разпродава част от бизнесите си. Категоричен е, че иска да свие работата си и да се отдаде на заслужена почивка. Това твърди самият той пред вестник „Капитал“ с уточнението, че е направил всичко по силите си като народен представител българите да живеят по-добре, но те са избрали да живеят по-зле.

София, свободна си! Честито! Нашата ВОЛЯ за развитие надделя. Най-голямата бензиностанция на Балканите – VM Petroleum в „Люлин“, вече работи.“

Така през пролетта на 2017 г. тогава кандидатът за депутат Веселин Марешки обяви откриването на огромната си бензиностанция с 50 колонки в столичния квартал „Люлин 4“.

Пет години по-късно Веселин Марешки мисли за излизане от пазара на горива, който движи през веригата VM Petroleum. Тя се менажира през дружеството „Трейднет Варна“. Пред „Капитал“ Марешки заяви, че върви към „намаляване и разпродаване“ на бизнеса и че е взето решение за приключване.

Собственикът на „Инса ойл“ Георги Самуилов коментира пред медиата, че е пред финализиране на сделка за покупката на две от бензиностанциите на Марешки, но не пожела да каже кои са те. Не е ясно дали това ще е пълният обем на сделката.

Като причина за планираното излизане от пазара Марешки казва, че се пенсионира. „Показах на хората, че имат възможност да живеят по-добре, те предпочетоха да живеят по-зле“, казва той. И допълва: „Ако ние бяхме управляващи, нямаше да има такова ограбване на хората.“

Причините за търсената продажба на бизнеса и активите вероятно са по-прозаични. Според източници от сектора са тежкото положение в момента на пазара на горива, изключително силните позиции на руската компания, пазарен лидер, „Лукойл“, почти невъзможният внос на алтернативни горива и ниските маржове, на които се работи.

Моделът на Марешки стъпва на огромни продажби през нисък марж, като след кризата на пазара на горива тази политика вече не се връзва, смятат от пазара.

Снимка: БУЛФОТО