Мая Манолова: Онемях, ПП надминаха и Борисов!

Мая Манолова: Онемях, ПП надминаха и Борисов!

„Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента. Как ще пишеш закон за частна ДАНС към МС, кротко наречена Консултативен съвет, за съставяне на наказателни списъци за бизнеса, партийни опоненти и всеки неудобен?!“

Тази критика срещу решението на Асен Василев за създаването на Консултативен съвет, на който да се съставят наказателни списъци за бизнеса и т.н., отправи Мая Манолова в социалните мрежи.

Как ще „браниш“ националната сигурност, като нарушаваш фундаментални принципи в правото?! Как ще изземваш собственост без съд?! Как ще наказваш по доноси?! Що за право е това, г-н Василев?! Вие идвахте в Комисията по ревизията да свидетелствате. Разкрихме десетки схеми за милиарди, но не позволих да се пристъпва закона. Сега сте вицепремиер – накажете виновните и злоупотребявалите, но не като погазвате правото. Като юрист Ви призовавам – спрете да потъпквате Конституцията и уважавайте върховенството на правото! Защото след наказателните списъци какво следва – наказателни отряди? Частна армия? Наказателни лагери? Докато върнете ГЕРБ на власт?“, пише още тя, цитирана от frognews.

Абсолютен фашизъм – това определение използва депутатът от ИТН Станислав Балабанов по повод на разпространения в публичното пространство проект на български закон „Магнитски“, подготвян от вицепремиера Асен Василев. Такъв проект не е обсъждан с ИТН, не сме го виждали и не ни е изпращан, заявиха депутатите на Слави.

„Ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм”, заяви Балабанов. Той напомни, че са се изправили срещу бившето статукво, което беше превърнало институциите в бухалки. Сега се предлагала същото.

Надявам се само да е обсъждано във въздуха и да не е приложимо, така без съд и присъда не може, категоричен бе Балабанов. ИТН ще бъдат категорични.

Експертът на ИТН и бивш депутат Николай Радулов пък обвърза този проектозакон с тежката за коалицията тема за ветото на Северна Македония. Той видя в проекта заплаха за тези, които не са съгласни абсолютно безусловно да се стартират преговорите с РСМ.